Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boothouders wachten op rest brandstofcompensatie

Boothouders wachten op rest brandstofcompensatie

12/05/2020 05:55 - Amanda Palis

Martin Atencio vindt dat er politiek wordt bedreven met het vraagstuk van de boothouders.

Martin Atencio vindt dat er politiek wordt bedreven met het vraagstuk van de boothouders. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Twee dagen na hun protestactie in maart, hebben de 63 boothouders die de vaarroutes naar en in Commewijne onderhouden een gedeelte van hun brandstofcompensatie van de overheid ontvangen. Dit zegt hun woordvoerder Martin Atencio tegen de Ware Tijd. Maandag stonden enkele boothouders de media te woord bij de Platte Brug aan de Waterkant.

Aan brandstofcompensatie over 2018 heeft elke boothouder ongeveer SRD 20.000 ontvangen en als Covid-19-tegemoetkoming ongeveer SRD 5.800. "Maar dat geld is al op, want iedereen heeft schulden en onkosten. We hadden gehoopt om ook de rest van het geld te krijgen, want we moeten leven toch", stelt Atencio.

De boothouders hebben nog betaling tegoed over circa negen maanden. "De ministers en parlementairiërs krijgen gegarandeerd elke maand hun salaris, maar waarom krijgen wij dat niet?" Tijdens het persmoment maandag waren alleen boothouders aanwezig van Johanna Margaretha en Leonsberg.

Volgens Atencio is er een splitsing binnen de boothoudersorganisatie. "Er wordt constant politiek bedreven met de belangen van de boothouders, daarom kunnen mensen niet goed met elkaar omgaan." De vervoerders geven de regering tot vrijdag de tijd om het resterende bedrag te storten, anders gaan ze in beraad." We sluiten niet uit dat we op de stoep van de president zullen staan om gehoord te worden."

Sinds de Covid-19-maatregelen op 14 maart zijn ingegaan, liggen de boten aan de ketting. Bewoners in Commewijne die afhankelijk zijn van de bootjes vragen zich af wanneer ze weer zullen varen. "Deze vraag krijgen we bijna elke dag. Nu de maatregelen zijn versoepeld; sta ons toe weer varen."

Vanwege social distancing kunnen de bootslieden per keer tien passagiers vervoeren, in plaats van twintig. "Als we dat moeten doen dan maar, want we moeten tenminste wat geld kunnen verdienen, omdat ook onze gezinnen lijden onder de huidige situatie." De boothouders hopen hun geld vóór 25 mei te ontvangen. "Want alles is onzeker net vóór en na de verkiezingen, maar we wachten af", aldus Atencio.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina