Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Medhulp geen broker bij komst Cubaanse artsen'

'Medhulp geen tussenhandelaar bij komst Cubaanse artsen'

11/05/2020 18:09 - Ivan Cairo

'Medhulp geen tussenhandelaar bij komst Cubaanse artsen'

Humphrey Hasrat: "Geen enkele Cubaan is als uitzendkracht in dienst van Medhulp of SZF." Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Beweringen op sociale media als zouden Cubaanse artsen voor buitensporige bedragen als uitzendkrachten worden verhuurd aan het Staatsziekenfonds (SZF) door Medhulp en dat een deel van deze inkomsten in de NDP-kas wordt gestort zijn vals. Dat stellen minister Antoine Elias van Volksgezondheid en Humphrey Hasrat, directeur van Medhulp, tegenover de Ware Tijd.

"Fake", luidt het antwoord van Hasrat kort en bondig. De minister stelt dat Cubaanse artsen, medisch specialisten en verpleegkundigen op basis van een regering-tot-regering deal door het ministerie naar Suriname zijn gehaald. "Daar kan absoluut geen broker, tussenhandelaar, tussen zitten", benadrukt de bewindsman.

De eerste achttien van deze gezondheidswerkers zijn verdeeld over het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, het Mungra Medisch Centrum in Nickerie en het Marwina Ziekenhuis in Albina. Daarna kwamen vijftig voor het binnenland en recentelijk 51 voor het helpen aanpakken van de coronacrisis. In totaal zijn er 119 Cubaanse gezondheidswerkers in het land onder supervisie van Volksgezondheid.

Zowel Elias als Hasrat wijst erop dat met Ligeon, die de SZF-apotheken beheert, het Fonds ook "100 procent" eigenaar is van dochteronderneming Medhulp. Elias: "SZF gebruikt Ligeon als werkarm voor de apotheken." De bewindsman voegt eraan toe dat voor zo ver hem bekend Medhulp rechtstreeks de Surinaamse, Venezolaanse en Cubaanse artsen en verpleegkundigen zonder tussenkomst van derden aantrekt.

Hasrat stelt dat geen enkele Cubaan als uitzendkracht in dienst is van Medhulp of het SZF. Bij de huisartsenposten werken ongeveer twintig artsen onder wie drie Cubanen parttime volgens een bepaald rooster. Drie Surinaamse artsen zijn voltijds in dienst van Medhulp. Er wordt geen geld in kas van de NDP gestort, voegt de directeur eraan toe.

Over een klacht van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) over handelingen van Hasrat, die ook medisch directeur bij het SZF is, zegt Elias inderdaad een brief naar het SZF te hebben gestuurd. De bewindsman stelt, dat in samenspraak met president Desi Bouterse, was afgesproken dat Hasrat zich niet rechtstreeks meer met zaken van de VMS moest bemoeien. Dat is recentelijk toch gebeurd. "Ik heb moeten ingrijpen om te voorkomen dat de VMS weer naar de president ging", aldus Elias.

De SZF-leiding is gevraagd erop toe te zien dat de medisch directeur zich uit respect voor het staatshoofd aan de afspraken houdt. "Het ministerie benadrukt dat fysieke oriëntatie van poliklinieken een aangelegenheid is van het ministerie van Volksgezondheid. Indien het SZF vermoedens heeft dat een polikliniek niet voldoet aan de voorwaarden, dient dit gerapporteerd te worden aan het ministerie. Vervolgens zal het inspectieteam van Volksgezondheid hierop inspelen", luidt een passage uit de brief van Elias aan de SZF-directeur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina