Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Het boek sluit voor Emile Wijntuin

Het boek sluit voor Emile Wijntuin

08/05/2020 10:10 - Wilfred Leeuwin

Het boek sluit voor Emile Wijntuin

Emile Wijntuin (r) en familie tijdens de kerkdienst in verband met zijn negentigste verjaardag. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Een groot staatsman van ongekende waarde. Niet alleen om zijn verdiensten, maar misschien meer nog om de persoon die Emile Wijntuin is geweest in de 95 jaren van zijn aardse bestaan, waaraan donderdagmorgen een einde is gekomen.

"Het boek is gesloten voor die Coroniaanse onderwijzer, politicus, Statenlid en eerste voorzitter van het parlement van Suriname." Woorden samengevoegd uit reacties van personen die zich gelukkig prijzen de overleden politicus gekend te hebben. "Ik zat zelf bij de dokter toen ik te horen kreeg dat mijn vriend is overleden. Ik ken hem als een beminnelijke persoonlijkheid die alles weloverwogen deed. Hij is ook nog een vrome katholiek geweest." Dat zegt voormalig voorzitter van de Rekenkamer Ulrich Aron die na Wijntuin ook voorzitter is geweest van het benoemde parlement (1980-1983).

Hoewel er een leeftijdsverschil van twintig jaar tussen Aron en Wijntuin is, zijn die twee jeugdvrienden geweest. Aron nu 75 jaar, verwijst steevast respectvol naar zijn vriend met 'oom Emile'. "Ik heb hem leren kennen toen hij met andere en latere bekende Surinamers leerling was van de Rooms-katholieke Stefanusschool. Zelf ben ik nooit leerling van die school geweest, maar er was een hechte vriendenkring." Wijntuin is voor Aron één van de grote nationalisten die zich in de turbulente periode op weg naar de onafhankelijkheid samen met vrienden, zoals de inmiddels overleden Coen Ooft daarvoor heeft ingezet.

"In die periode werd oom Emile ervan verweten 'dingen' te hebben gedaan zodat Suriname onafhankelijk werd van Nederland. Het werd hem aangerekend als een zonde. Wel als oom Emile toen een zonde heeft begaan, is het hem vergeven. Zelf zou ik, als ik in zijn positie was geweest, nog veel meer hebben gedaan", zegt Aron. Wijntuin heeft het vorig jaar, bij de oprichting van de Volkshogeschool in Coronie, op verzoek van Aron een motivatieboodschap ingesproken voor jongeren uit zijn geboortedistrict. Belangrijk voor hem was, dat het imago dat het district heeft gehad in vroegere jaren door veel prominenten voort te brengen, terug moest komen.

Aron herinnert zich dat hij zijn vriend een grote dienst heeft bewezen door bij het afstuderen van een dochter van Wijntuin in Nederland een artikel te schrijven over Coronianen die hun sporen hebben verdiend. "Ja, hij was erg trots op zijn afkomst en heeft erg veel van zijn district gehouden", zegt Aron. Don Martina: "Bedroefd en geschokt heb ik kennis genomen van het heengaan van een goede vriend. Emile was een staatsman die de democratische waarden hoog in het vaandel had. Het welzijn van zijn volk was primair. In de jaren tachtig heb ik veelvuldig contact gehad met hem. Het was oprecht een voorrecht om hem te kennen. Dat hij in vrede ruste." Martina was in de periode 1971 tot 1999 Statenlid, minister en ook nog minister-president van de Nederlandse Antillen.

Voorzitter Jennifer Geerlings Simons van De Nationale Assemblee zegt Wijntuin niet van dichtbij gekend te hebben, maar hem, de tijd dat hij voorzitter is geweest van het parlement, als jonge politica bewust meegemaakt te hebben. "Het was een woelige turbulente periode op weg naar de onafhankelijkheid." Geerlings-Simons verwijst naar de biografie van de overleden politicus en wijst op de eenvoudige manier waarop hij zijn carrière is begonnen. Bij de eerstvolgende openbare vergadering van het parlement zal Wijntuin volgens haar dan ook zoals gebruikelijk is gememoreerd worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina