Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Emile Wijntuin overleden

Emile Wijntuin overleden

07/05/2020 14:33 - Wilfred Leeuwin

Emile Wijntuin bij de viering van zijn negentigste verjaardag.

Emile Wijntuin bij de viering van zijn negentigste verjaardag. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Emile Wijntuin, de eerste voorzitter van het parlement na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, is donderdagochtend overleden. Weduwe Wijntuin, met wie de politicus drie kinderen heeft. zegt tegen de Ware Tijd dat haar echtgenoot de afgelopen dagen sukkelde met zijn gezondheid. Toch had zij niet verwacht dat hij zou komen te overlijden.

"Dit jaar zouden wij 65 jaar getrouwd zijn. Emile zal voor mij altijd de man blijven met het zachte karakter, de vredelievende persoon en ik zal hem herinneren om zijn rust en zijn principes. Zijn opstelling in moeilijke tijden was altijd eerst sussen en tot rust komen in plaats van verergeren", zegt de weduwe.

Emile Wijntuin, geboren in Coronie op 22 december 1924, zou dit jaar 96 jaar worden. Hij was de eerste voorzitter van het parlement na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 en vertegenwoordigde de Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV). Daarvoor was hij twintig jaar lid en later voorzitter van de Staten van Suriname.

Emile Wijntuin heeft verschillende publicaties op zijn naam staan. Zo schreef hij over Pater Weidmann, die medeoprichter is geweest van de PSV en over Louis Doedel, één van de eerste vakbondsleiders in Suriname. Wijntuin is in de laatste jaren voorzitter geweest van de Stichting Pater Weidmann en erevoorzitter van de PSV.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen