Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • KPS: 'Geen 'automatische' bevorderingen meer'

Studerende politieambtenaren verrast over aangepast bevorderingsbeleid

06/05/2020 09:57 - Merredith Bruce

Studerende politieambtenaren verrast  over aangepast bevorderingsbeleid

Korpschef Robert Prade heeft het bevorderingsbeleid binnen het KPS aangepast. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Politieagenten die een hbo-opleiding hebben afgerond, worden niet langer automatisch bevorderd. Dat staat in een circulaire die rond half april is rondgestuurd binnen het Korps Politie Suriname (KPS). Korpschef Roberto Prade laat daarin weten dat er wegens "verzadigdheid" geen bijzondere bevordering meer zal worden toegekend aan manschappen van de studies journalistiek, rechten, lichamelijke opvoeding, sociaal culturele vorming, muziek en maatschappelijk werk.

Vanwege "dringende noodzakelijkheid" zijn er alleen nog versnelde doorgroeimogelijkheden voor manschappen van de opleidingen ICT, humanresourcesmanagement (hrm), bedrijfskunde, economie en finance en elektrotechniek, gawasa en automontage. De korpsleiding gaat uit van het standpunt dat de behoefte aan specifiek kader bepalend moet zijn voor de toekenning van bijzondere bevorderingen wegens studie.

Vanuit het aangepaste beleid wordt elk verzoek tot bijzondere bevordering voortaan kritisch getoetst, benadrukt de korpschef in het rondschrijven. Dat geldt ook voor verzoeken om tot de officiersopleiding te worden toegelaten. Volgens de richtlijnen moet een studie relevant zijn voor de werkzaamheden van een politieagent in het korps.

De Ware Tijd verneemt dat de mededeling "enorm verrassend" is overgekomen bij KPS-medewerkers in de afrondende fase van één van de studies, waaraan het korps nu geen behoefte meer heeft. Enkele agenten die de krant op basis van anonimiteit hebben gesproken, zijn ten einde raad.

Wat hen vooral steekt, is dat er geen overbruggingsperiode is genoemd. "Het is gewoon een smoes die men pats-boem invoert om jou als 'kleine man' die hogerop probeert te komen te duperen. A sani fout!" reageert een agent van politie tweede klasse ontstemd. Uit vrees voor mogelijke rancune vraagt de studerende agent de Ware Tijd om de studierichting niet te vermelden.

Het kan er bij deze agent niet in dat de korpsleiding zegt geen behoefte meer te hebben aan de specialisaties rechten en maatschappelijk werk. "Je hebt de mensen nodig! Ga maar na op de verschillende posten en afdelingen." "Het kan nooit dat de organisatie genoeg heeft aan personen die rechten hebben gestudeerd. Dat is onkan", zegt een andere collega, die ook in de afrondende fase zit van één van de studies.

"Dit kun je niet maken. Het is vreselijk en demotiverend." Een andere politieambtenaar met wie de krant heeft gesproken, lijkt zich neer te leggen het besluit van de politieleiding. "Ik moet zorgen dat ik mijn studie afrond, of men mij een bevordering wil toekennen of niet. Het maakt mij niet uit. Ik wil mijn eigen kennis verrijken, een bevordering is meegenomen." De krant verneemt dat een aantal agenten ontevreden is en overweegt om naar de groene tafel te stappen.

De Surinaamse Politiebond (SPB) zegt op de hoogte te zijn van de maatregel, maar niet van ontevredenheid bij de leden. Woordvoerder Revelino Eijk voert aan dat het toekennen van en het stellen van voorwaarden voor bijzondere bevorderingen een "prerogatief is en blijft" van de korpsleiding. "Vermits zulks niet indruist tegen verworven rechten van onze leden, valt het niet binnen het domein van de bond."

Echter, volgens Eijk zal het bondsbestuur niet schromen om in conclaaf te treden met de korpsleiding, "indien er aantoonbaar houvast kan worden gevonden aan de grieven van de leden". Enkele politieambtenaren vinden het opmerkelijk dat de maatregel is meegedeeld vanuit de korpsleiding, kort nadat een lid van het bondsbestuur (Mielando Atompai, ... red.) is bevorderd na afronding van zijn rechtenstudie. Zij vermoeden dat "bewust" met de maatregel is gewacht om eerst de leden van het bondsbestuur te 'accommoderen'.

De korpschef heeft de Ware Tijd voor vragen die naar hem zijn opgestuurd, verwezen naar het waarnemend hoofd hrm, Raoul Hellings, die ook voorzitter is van de bond. Het is tot dinsdagmiddag niet gelukt om hem telefonisch te bereiken. Prade volstaat met de opmerking dat medewerkers die zich niet kunnen terugvinden in een genomen beslissing, met de korpschef in gesprek mogen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina