Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boothouders willen geen aalmoes

Boothouders willen geen aalmoes

05/05/2020 05:57 - Merredith Bruce

BOVC-voorzitter Ann Sadi (in paarse jurk) helpt bij het uitdelen van pakketten aan boothouders. Enkele bootslieden hebben maandag actie gevoerd; ze willen geen zoethoudertje, maar het geld waar ze recht op hebben.

BOVC-voorzitter Ann Sadi (in paarse jurk) helpt bij het uitdelen van pakketten aan boothouders. Enkele bootslieden hebben maandag actie gevoerd; ze willen geen zoethoudertje, maar het geld waar ze recht op hebben. Foto: Ann Sadi  

MEERZORG - Ann Sadi, voorzitter van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC), is verbaasd over de protestactie die maandag in ingezet door enkele boothouders die de vaarroutes van en naar Commewijne onderhouden. Ze houdt de Ware Tijd voor dat er vorige week nog met de boothouders is gesproken over onder meer de brandstofcompensatie.

De actievoerenden willen dat de overheid tempo maakt in het uitbetalen van de achterstallige brandstofcompensatie. Volgens BOVC-bestuurslid Kishen Sital, initiatiefnemer van het protest maandag op het Veerplein te Meerzorg, gaat het om geheel 2018, vijf maanden van 2019 en de eerste vier maanden van dit jaar. Wat het voor de boothouders moeilijker maakt, is dat ze door de Covid-19-maatregelen niet mogen varen. "We zitten al langer dan een maand thuis zonder inkomen, terwijl je moet eten en vaste lasten hebt."

De minstbedeelde boothouders hebben - om deze periode te kunnen overbruggen - woensdag een levensmiddelenpakket en een bedrag gekregen van Sadi in afwachting van een oplossing. Sital was er niet bij en hecht geen waarde aan de geste. Hij vindt dat Sadi "niets" betekent voor de leden, ondanks haar betrokkenheid bij de regeringspartij NDP. De BOVC-voorzitter zegt dat de boothouders er vorige week op zijn gewezen dat zij niet de enige zijn die in deze situatie zitten en dat zij geduld moeten betrachten.

Van de ruim 65 boothouders die de vijf trajecten onderhouden, waren er maandag twintig aanwezig bij het protest dat - op uitnodiging van Sital - ook werd bijgewoond door vertegenwoordigers van politieke partijen. "Ik vond hun ondersteuning nodig, want het gaat om het nationaal belang." Hoewel hij zegt "alle partijen" te hebben uitgenodigd, waren alleen de VHP, NPS, Pertjajah Luhur en Strei! van de partij.

Anders dan Sital de Ware Tijd maandagochtend voorhield, beweert Sadi dat ze niet op de hoogte was van de protestactie. "Mevrouw Karta-Bink (van Pertjajah Luhur, ... red.) heeft mij in de morgen gebeld om te zeggen dat zij de leden gaat toespreken en of ik langskom. Ik zei 'nee, zo gaat het niet'." Sadi noemt de aanwezigheid van de oppositiepartijen opmerkelijk en sluit daarom niet uit dat het protest een politieke bedoeling heeft.

De BOVC-voorzitter zegt dat er alles aan wordt gedaan om de achterstallige brandstofcompensatie spoedig uit te betalen. Hoewel was afgesproken om dit in delen te doen, is vanwege de huidige situatie besloten om in één keer uit te betalen. Ze vertelt dat het lang heeft geduurd om alle stukken te krijgen van de leden. "Alle administratieve stukken liggen al bij Financiën. Nu is het wachten op uitbetaling." Sital zegt dat de boothouders naar de president en de minister van Financiën zullen stappen als ze deze week niets zien gebeuren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina