Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Skalianoperaties verboden tijdens lockdown oostgrens

Skalianoperaties verboden tijdens lockdown oostgrens

02/05/2020 08:06 - Ivan Cairo

NCCR-coördinator Jerry Slijngard en directeur Nationale Veiligheid Daniëlle Veira zijn ingegaan op de operatie 'Dringi dresi, wakti siki'.

NCCR-coördinator Jerry Slijngard en directeur Nationale Veiligheid Daniëlle Veira zijn ingegaan op de operatie 'Dringi dresi, wakti siki'. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Behalve het personenverkeer zijn alle operaties van skalians in de oostelijke grensrivieren tot en met 10 mei verboden. Met uitzondering van essentiële diensten en verplaatsingen waarvoor de autoriteiten toestemming hebben verleend, mag niemand zich in deze periode op de Marowijne-, Lawa- en Tapanahonirivier bevinden.

De volledige sluiting van de oostgrens en het verbod op economische activiteiten op de rivieren is onderdeel van de landelijke operatie 'Dringi dresi, wakti siki', die donderdag is begonnen. "De rivier is gesloten. Het is een totale lockdown, wat betekent yu no e move, yu no e skoyfi", zei Daniëlle Veira, directeur Dienst Nationale Veiligheid (DNV). Eerder in de week heeft Frankrijk tijdens overleg met de Surinaamse autoriteiten zijn bezorgdheid uitgesproken over skalians op de grensrivieren, waarvan het aantal sinds februari fors is toegenomen.

Ook transport over de wegen in het gebied is voorlopig verboden. Alleen zij die noodzakelijk naar en uit het gebied over de weg moeten en voldoen aan de voorwaarden van "gecontroleerde verplaatsing" krijgen groen llicht. Dat zal ook alleen mogelijk zijn wanneer toestemming is verleend door het traditioneel gezag en van de veiligheidsdiensten zoals leger, politie, kustwacht, DNV en NCCR.

Jerry Slijngard, coördinator NCCR, benadrukte dat omdat varen op de rivieren is verboden er wel een mogelijkheid bestaat om speciaal wegverkeer naar het gebied toe te staan. Hij noemde onder meer spoedeiseisend transport van zieken naar een medische post en onderhouds- en herstelwerkzaamheden van nutsbedrijven. In het weekend vindt de eerste bevoorrading van dorpen langs de rivieren plaats.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina