Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Caribisch kampioenschap karate mogelijk afgelast

SKA-voorzitter vreest annulering Caribisch karatekampioenschap

01/05/2020 22:07 - Guillano Bruce

Twee karateka's bekampen elkaar tijdens het Caribisch kampioenschap van 2015 in de Anthony Nesty Sporthal. Referee Pearl Gerding (m/achtergrond) volgt het geheel nauwlettend.

Twee karateka's bekampen elkaar tijdens het Caribisch kampioenschap van 2015 in de Anthony Nesty Sporthal. Referee Pearl Gerding (m/achtergrond) volgt het geheel nauwlettend. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Door de Covid-19-pandemie zijn veel sportevenementen uitgesteld en andere helemaal afgelast. Die richting lijkt het ook op te gaan met het Caribisch karatekampioenschap. Kenneth Sijp, voorzitter van de Surinaamse Karate-do Associatie (SKA), vreest dat het jaarlijkse toernooi helemaal niet doorgaat.

Het evenement vindt weliswaar pas op 15 en 16 augustus op Aruba plaats, maar alle voorbereidingen die ervoor getroffen werden zijn gestaakt. "Ik vrees dat het niet meer doorgaat door die hele Covid-19-situatie", zegt Sijp. "Op Aruba is er momenteel ook een lockdown en alles is stopgezet. Ik heb persoonlijk niet het gevoel dat het toernooi dit jaar nog zal worden afgewerkt."

Het Caribisch Kampioenschap zou dit jaar voor de zesde keer plaatsvinden. Het toernooi is al twee keer in Paramaribo gehouden (de eerste editie in 2015 en de derde in 2017), één keer op Trinidad (2016), één keer op Curaçao (2018). Bij de editie in de Dominicaanse Republiek vorig jaar, was Suriname voor het eerst niet van de partij.

Ondertussen zijn er ook in Suriname zelf geen karatetoernooien. De vechters zitten net als andere sporters thuis, maar worden wel beziggehouden. "Er worden onlinetrainingen gegeven. De meeste verenigingen geven instructies, zoals oefeningen die de karateka's thuis kunnen doen. Sommigen sturen via WhatsApp-oefeningen door naar de vechters zodat ze in deze periode toch in shape kunnen blijven", zegt Sijp.

De SKA is van zijn kant zelf ook bezig met het in elkaar zetten van een instructiefilmpje voor de vechters. "Onder andere sensei André Joekoe, één van onze bondscoaches, is ermee belast. Het gaat om een filmpje waarin vechters trainingen meekrijgen met een trainingsschema."

De coronacrisis zorgt er ook voor dat een droom van de SKA dit jaar niet in vervulling gaat: Suriname vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Het zat er dik in dat Pearl Gerding, één van de zes Surinaamse scheidsrechters met een licentie van de Pan-Amerikaanse Karatefederatie (PKF) in Japan aanwezig zou zijn, maar de Spelen zijn uitgesteld tot volgend jaar.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina