Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Skalians blijven blok aan been veldbotanicus

Skalians blijven blok aan been veldbotanicus

29/04/2020 00:00 - Amanda Palis

Skalians blijven blok aan been veldbotanicus

Botanicus Frits van Troon ergert zich mateloos aan de aanwezigheid van skalians, die enorm bijdragen aan vernietiging van het milieu. Foto: Frits van Troon  

PARAMARIBO - De skalians op het stuwmeer dichtbij Tonkaeiland blijven veldbotanicus Frits van Troon een doorn in het oog door hun goudwinningsactiviteiten. Hij is sinds 2018 bezig om hen weg te krijgen en heeft daarvoor diverse acties ondernomen, waaronder inschakelen van de media. "Teneti den e wroko ete na ini a meer en den e kon moro krosibey. Den e trowe santi ini mi brede", zegt hij boos in gesprek met de Ware Tijd.

Door de werkzaamheden van de skalians worden het water en milieu vervuild en educatieve activiteiten ondermijnd. Van Troon: "Leerlingen die voor hun schoolonderzoek een werkstuk moeten maken en studenten die bezig zijn met hun thesis zijn bang om te komen, want de skalians vernietigen alles." Hij vraagt zich af hoe hij zijn vijf, soms zes medewerkers deze maand zal betalen. "Dat gebeurt normaliter met de kleine bijdrage van leerlingen en studenten voor de accommodatie. Maar nu hebben we geen inkomen."

De 87-jarige plantkundige begon rond 2011 met het opzetten van Tonkaeiland als educatiecentrum voor studenten van het Natin en de Anton de Kom Universiteit die kennis willen opdoen over het bos. "Er is toen voor hen een verblijf opgezet. Ik kan er ongeveer zeventig opvangen, maar alles staat nu leeg. We hadden zelfs investeerders kunnen binnenhalen, maar die hebben de skalians gezien en hebben zich terug getrokken."

Ook voor Sergio Akiemboto, minister van Natuurlijk Hulpbronnen, is het skalianvraagstuk een uitdaging. "Ze hebben twee jaar geleden schriftelijk toestemming gekregen om te opereren binnen een bepaald gebied. Wij zullen samen met de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst en de commissie Ordening Goudsector Suriname nagaan of ze daarbuiten opereren en zo ja, dan zullen wij ze met ondersteuning van leger en politie verwijderen."

De bewindsman geeft wel toe dat "het vraagstuk vanwege de belangen die spelen niet simpel op te lossen is, maar wij moeten structureel ermee dealen". Na aanname van de nieuwe Milieuraamwet in maart heeft NPS-parlementariër Patrica Etnel geëist dat de skalians moeten worden verwijderd. Zij verweet de regering toen dat er op de begroting geen post staat voor het beschermen van het milieu en pleitte eerder in de Ware Tijd voor een speciaal plan waar bescherming van milieu is opgenomen.

Van Troon zegt van zo een plan niets te merken. "Het lijkt erop dat de regering niet wil dat busikondre vooruit gaat. Elke keer worden we voor de gek gehouden. De houtkap is zo erg geworden dat er niet eens meer basralocus te vinden is." Die housoort wordt bij voorkeur door marrons gebruikt om er traditionele korjalen mee te maken. "Efu wi o go so doro ala koni e go lasi. We worden afhankelijk gemaakt met giften en pakketten, maar er wordt geen ontwikkeling gebracht. Integendeel, alles wordt vernietigd", zegt Van Troon verdrietig.

Of de skalians met de Milieuraamwet vervolgd zouden kunnen worden zou volgens de minister getoetst moeten worden aan voorgaande wetten. "Ook toen, zonder de Milieuraamwet, moest de uitgifte van concessies worden getoetst aan wettelijke voorschriften. Dus indien er zaken in de nieuwe wet staan, waaraan het ministerie en de aanvrager zich dienen te houden zal dat ook gebeuren", verzekert Akiemboto.

Hij beaamt dat het controleren of de concessionarissen zich houden aan de afspraken in de praktijk niet altijd lukt. "Vandaar dat wij nu bewust bezig zijn te werken aan het opzetten van een sterk en goed uitgerust instituut dat in de toekomst deze sector structureel moet helpen ordenen." Hij spreekt van een "enorme opgave" die spoedig uitgevoerd moet worden.

De bewindsman vindt het "jammer" dat Van Troon door de schade, aangericht door de skalians, geen educatie werkzaamheden meer kan uitvoeren. "Het is nieuws voor mij dat hij zijn bedrijvigheid moet stopzetten. Zijn initiatief heeft nationale en internationle bekendheid." Onderzocht zal worden of wat de plantenspecialist de krant heeft voorgehouden waar is en indien het wordt bevestigd, zal samen met de skalianeigenaren en het ministerie een oplossing worden gezocht, belooft Akiemboto.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina