Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Frankrijk wil info over skalians in grensrivieren

Frankrijk: Meer grensbewaking en -veiligheid van Suriname gewenst

29/04/2020 08:08 - Ivan Cairo

Frankrijk: Meer grensbewaking en -veiligheid van Suriname gewenst

Foto: crossed-flag-pins.com  

PARAMARIBO - De Franse regering dropte dinsdag tijdens bilateraal overleg een lijvig rapport bij Paramaribo omtrent een groot aantal actieve skalians op de Marowijne- en Lawarivier. Daarin wordt - in het kader van preventie van Covid-19, vervuiling en verandering van de overeengekomen grenzen door verschuiving van de oevers van de grensrivieren - gevraagd wat de goudzoekmachines in het gebied doen.

In het rapport zijn er foto's, locaties en coördinaten toegevoegd van zeker 35 skalians. In februari stuitten de Fransen al op een aantal op de grensrivieren. Zij legden door de regering verstrekte vergunningen over. Frankrijk vroeg toen al om opheldering en Paramaribo deelde mee dat er geen skalianvergunningen meer zouden worden uitgegeven. Echter, het aantal is sindsdien fors toegenomen.

De Franse regering heeft Paramaribo nu om een overzicht gevraagd van alle uitgegeven skalianvergunningen om ook zelf te kunnen monitoren of er nieuwe goudzoekpontons bijkomen. Deze kwestie was dinsdag ook onderwerp tijdens een urenlange teleconferentie tussen de Franse ambassadeur, gendarmerie en het Franse leger enerzijds en de Surinaamse autoriteiten anderzijds.

Suriname en Frankrijk zijn recentelijk overeengekomen dat de middenweg van de grensrivieren als officiële grens tussen de twee buurlanden zal worden aangenomen. De bedoeling is dat nog dit jaar hierover een verdrag wordt getekend. Parijs maakt zich nu ernstige zorgen dat door de activiteiten van de skalians de fysieke situatie van de rivieroevers ernstig zal worden gewijzigd, wat ook invloed zal hebben op de loop van de grenslijn.

In twee diplomatieke nota's die vorige week naar Suriname zijn gestuurd, vraagt de Franse regering naar vergroting van de input van Suriname, omdat zij van haar kant de activiteiten zoals grensbewaking en -beveiliging al heeft opgevoerd. De Fransen verwachten hetzelfde van Suriname zodat er meer balans komt in bestrijding van illegale activiteiten zoals goederen- en mensensmokkel.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina