Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering werkt aan coronaprotocollen 25 mei

Regering werkt aan coronaprotocollen voor 25 mei

28/04/2020 07:54 - Ivan Cairo

Regering werkt aan coronaprotocollen voor 25 mei

Foto: verkiezingen.sr  

PARAMARIBO - De regering is met het COVID-19-managementteam bezig te werken aan het opstellen van protocollen die zullen gelden op de dag van de verkiezingen op 25 mei. De voorbereidingen om de stembusgang volgens de al vastgestelde kalender te doen plaatsvinden worden nu afgerond. Dat werd politieke partijen gisteren voorgehouden tijdens een ontmoeting met president Desi Bouterse.

Desgevraagd zeggen DOE-voorzitter Steven Alfaisi en NPS-topper Ivan Fernald tegen de Ware Tijd dat tijdens het onderhoud geen enkele indicatie is gegeven of kort vóór de verkiezingen het samenscholingsverbod wordt versoepeld zodat politieke vergaderingen met meer dan tien personen mogelijk worden. "Men zegt zaken te zullen evalueren na elke periode en op basis hiervan te besluiten", aldus Alfaisi. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zegt dat is voorgesteld het samenscholingsverbod te versoepelen van tien naar maximaal honderd personen, om politieke partijen tegemoet te komen.

Door DOE en andere oppositiepartijen zijn er bezwaren gemaakt over de beperkende coronamaatregelen in die zin dat door zich eraan te houden, er geen gelijk speelveld is. "We weten dat de coalitiepartijen goed misbruik maken van hun positie en zo dwars door de maatregelen doorgaan met hun propaganda-activiteiten", zegt de DOE-voorzitter. Tijdens de bijeenkomst is door Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk de aandacht van de president gevraagd voor propagandavoering in het binnenland. Hij bracht naar voren dat in het weekend in het binnenland een grote vergadering is gehouden door de NDP, waarbij topvertegenwoordigers van de partij per vliegtuig zijn gearriveerd.

Brunswijk opperde dat ofschoon het personenvliegverkeer naar het binnenland is stopgezet, dat verbod niet voor de NDP schijnt te gelden. Abop wil ook de mogelijkheid om naar het binnenland te vliegen om politieke activiteiten uit te voeren. Door de autoriteiten is ontkend dat de beelden waarop Brunswijk doelde, recente beelden zijn. Het zou gaan om een bijeenkomst van 2018. Door de regeringsvertegenwoordigers is aangegeven dat de mogelijkheden zullen worden bekeken om partijen toestemming te geven om met beperkte groepen naar het binnenland te mogen vliegen voor campagneactiviteiten.

Ook bij DOE komen geluiden binnen van de politieke activiteiten van de NDP in het binnenland. Alfaisi: "Wij horen dat en zien de beelden ook, vaak ook onder het mom van reguliere overheidsactiviteiten. Het geeft natuurlijk de zorg aan van de andere partijen, dat er geen sprake is van gelijkheid en misbruik van hun positie en de gezondheidsrisico's die men op de koop toe zelf neemt. Wij gaan ons zoveel mogelijk houden aan wet en recht en de regelgeving in dit kader. Verder blijven we creatief in het voeren van propaganda en brengen van de DOE-boodschap onder deze omstandigheden."

Hoewel de vraag door politieke partijen is gesteld, werd geen concreet antwoord gegeven onder welke omstandigheden eventueel de verkiezingen verschoven zouden kunnen worden, stelde Alfaisi. Fernald zei dat aangegeven is dat indien er wederom COVID-19-besmettingen zouden hebben plaatsgevonden en de bron niet bekend is, dat aanleiding voor de regering zou kunnen vormen om de verkiezingen uit te stellen. De president zei wat betreft de besluitvorming dat hij vaart op het kompas van het COVID-19-managementteam.

Het staatshoofd heeft beloofd een protocol voor de verkiezing in het binnenland te zullen presenteren. Echter, Fernald vindt dat er een protocol moet komen voor het hele land. Dus ook voor Paramaribo en de kuststrook. Santokhi geeft aan dat zijn partij de beperkende maatregelen niet zo zeer aan de orde heeft gesteld. "Voor ons is de volksgezondheid belangrijk."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina