Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Slepend conflict Witagron en Yokohama opgelost

Slepend conflict Witagron en Yokohama opgelost

26/04/2020 08:04 - Jason Pinas

Slepend conflict Witagron en Yokohama opgelost

Kampen van houtbedrijven in het Matawaigebied. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Een slepend conflict tussen bewoners van het dorp Witagron in het Matawaigebied en Yokohama is na bemiddeling van NDP-topper Ramon Abrahams bijgelegd. Dit bevestigen majoor Harry Kassels, die namens de overheid mede heeft onderhandeld en basya Theo Boomdijk aan de Ware Tijd.

De bewoners waren ziedend op de leiding van Yokohama omdat van lokale houthakkers werd geëist dat ze moesten betalen om gebruik te maken van de ponton van het bedrijf. Deze ondernemers zijn voorlopig aangewezen op dit vaartuig, omdat de brug over de Coppenamerivier al geruime tijd kapot is.

Het geschil liep de afgelopen dagen hoog op en dreigde zelfs uit de hand te lopen, omdat de weg naar de aanmeerplaats van de ponton werd gebarricadeerd door dorpelingen. "De mensen van Yokohama willen binnen onze economische zone de lakens komen uitdelen en dat gaan we nooit accepteren", vertelt Boomdijk.

Hij is blij met de oplossing en hoopt dat de leiding van het bedrijf zich houdt aan de toezeggingen die zijn gedaan tijdens het overleg. De basya zegt dat Kassels zich al enige tijd heeft ingespannen om zaken in goede banen te leiden. Echter, de top van het bedrijf bleef op haar strepen staan.

Ook assembleelid Ronnie Brunswijk heeft getracht partijen bij elkaar te brengen. "Brunswijk belde me en vroeg ons om de blokkade op te heffen. Maar wij kunnen niet alleen inleveren, terwijl het bedrijf in ons gebied is", merkt Boomdijk op. Volgens hem moesten de houthakkers van het dorp SRD 2.000 betalen voor de oversteek met een lege vrachtwagen. Met lading werd SRD 180 per kuub hout geëist.

"Als ze zoveel moeten betalen, komen de jongens niet uit, terwijl de mannen in ons gebied zijn. Unu no ben man teki en moro", legt de basya uit. Volgens Boomdijk heeft Abrahams in bijzijn van het traditioneel gezag de situatie besproken met president Bouterse. Daarna heeft hij contact opgenomen met de mensen van Yokohama, die hebben beloofd dat ze de houthakkers van het dorp gratis gaan transporteren.

"Unu breyti nanga a ontwikkeling disi", aldus Boomdijk, die is aangewezen als de directe contactpersoon tussen het dorp en Yokohama. "Beide partijen hebben water bij de wijn gedaan dus alles is nu weer in kannen en kruiken. Als overheid hebben we alles eraan gedaan om erger te voorkomen. Gelukkig hoefden we het uiterste middel niet aan te wenden", zegt Kassels opgelucht. "Dit is een duurzame oplossing. Als beide partijen zich aan de afspraken houden kan het niet meer misgaan."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina