Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Onvoldoende bewustzijn over cultureel erfgoed'

'Nog onvoldoende bewustzijn over cultureel erfgoed'

20/04/2020 10:03 - Audry Wajwakana

'Nog onvoldoende bewustzijn over cultureel erfgoed'

Moeder Natuur neemt over in historische panden aan de Waterkant. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Er is nog weinig tot geen belangstelling voor Surinaams cultureel erfgoed. Vooral de vervallen monumentale gebouwen zien mensen liever afgebroken en vervangen worden door moderne panden. Het nut om de monumentale houten gebouwen te behouden, ziet de samenleving niet in.

Zaterdag is wereldwijd aandacht besteed aan Werelderfgoeddag. Deze dag, een initiatief van de International Council on Monuments and Sites (Icomos) is in 1983 officieel erkend door de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco). Vanwege de mondiale maatregelen om het coronavirus in te dammen, is ook de herdenking wereldwijd aangepast.

In Suriname heeft het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (Purp) het initiatief genomen om via (sociale) media aandacht te besteden aan deze dag en de gemeenschap in te lichten wat ermee wordt beoogd. Op de Facebookpagina staat een quiz waaraan mensen voor een prijs mogen meedoen. "Deze dag is te belangrijk om gewoon aan ons voorbij te laten gaan", zegt programmacoördinator Natasja Deul.

Op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staan 869 werelderfgoedsites in 167 landen. Voor Suriname zijn dat de historische binnenstad van Paramaribo met haar monumentale houten gebouwen en het Nationaal Suriname Natuurreservaat. Omdat de wereld tegenwoordig in onzekere tijden verkeert door conflicten, milieurampen en nu het coronavirus, vindt de Unesco het zaak om het cultureel erfgoed meer dan ooit te koesteren zodat mensen daaruit kracht en troost putten om vol te houden in dit leven.

Het VN-orgaan roept daarom dit jaar op tot versterking van het bewustzijn over het 'gedeeld erfgoed' dat de mensen samen moeten beheren in de wereld. Het thema van de herdenking dit jaar is 'Verzorg en bescherm onze culturen, ze zijn onze collectieve verantwoordelijkheid'. De Unesco spreekt met dit thema haar bezorgdheid uit over de verslechterende relatie tussen culturele groepen en de voor hun belangrijke cultuur in relatie tot hun eigen collectieve verantwoordelijkheid in de bescherming en het behoud hiervan.

Volgens Deul is het bezichtigen van de monumentale gebouwen niet alleen voor toeristen. "Wij, Surinamers, mogen ook meer aandacht besteden aan ons gedeeld erfgoed. Het gaat niet alleen om de koloniale houten gebouwen, maar om onze cultuur en geschiedenis als geheel", zegt ze aan de Ware Tijd. In 2017 heeft de Surinaamse overheid een aanzet gegeven tot herstel van de historische binnenstad van Paramaribo die door slecht onderhoud in verval dreigde te geraken.

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank heeft Suriname twintig miljoen US dollar geleend om Purp uit te voeren. In dit project moeten zeven historische overheidsgebouwen binnen vijf jaar volledig worden gerenoveerd of herbouwd in de originele stijl. De herbouw van de panden van Algemene Zaken en De Nationale Assemblee aan de Henck Arronstraat is in de uitvoerende fase. Deze gebouwen werden door brand vernietigd. Gerenoveerd worden de panden van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting aan de Waterkant, Vreemdelingenzaken (vroegere KKF-gebouw) en het ministerie van Justitie en Politie.

De facelift moet volgens Deul erin resulteren dat Surinamers en toeristen massaal naar de binnenstad trekken waardoor er meer economische opleving ontstaat. Met Purp wordt bovenal het cultuurhistorisch erfgoed in de hoofdstad in zijn oude glorie hersteld. Het project wordt uitgevoerd onder beheer van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ook de verfraaiing van de Waterkant wordt meegenomen. Dit jaar wordt begonnen met een ontwerp. Er zullen volgens Deul speciale parkeerplaatsen gecreëerd worden voor auto's die nu op straat staan. Ook de verkoopstands zullen anders georganiseerd worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina