Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Roché Grootfaam verlaat The Aggies

'Ik wil genieten van mijn laatste jaar'

19/04/2020 10:06 - Terence Oosterwolde

Roché Grootfaam sprak in een emotionele boodschap zijn erkentelijkheid uit aan coaches, teamgenoten en supporters van Utah State University, die hij na twee jaar verlaat.

Roché Grootfaam sprak in een emotionele boodschap zijn erkentelijkheid uit aan coaches, teamgenoten en supporters van Utah State University, die hij na twee jaar verlaat. Foto: collectie Roché Grootfaam  

PARAMARIBO - Alleen maar liefde voor Utah State University, maar toch heeft Roché Grootfaam besloten de deur achter zich dicht te trekken. De Surinaamse 'Big Man' is op zoek naar een nieuwe school voor zijn laatste basketbaljaar.

In een emotionele post nam hij eerder deze maand afscheid van The Aggies, waar hij de laatste twee seizoenen heeft gespeeld. In februari werd hij in de laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen in Dee Glen Smith Spectrum tijdens 'Senior Night' in de bloemetjes gezet samen met de guards Sam Merrill en Diogo Brito, beiden seniors, en junior guard Abel Porter.

Over zijn keus om het hoofdstuk Utah State af te sluiten, is hij duidelijk. "Door mijn blessure van enkele jaren terug, heb ik nog één basketbaljaar over op collegeniveau. Ik kijk ernaar uit ergens anders te spelen. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van Utah State en kan ze niet genoeg bedanken. Deze beslissing moest ik voornamelijk nemen voor mezelf en mijn toekomst."

De Surinamer onderstreept dat hij in zijn laatste jaar "wil genieten" van de sport. "Winnen is niet altijd alles", voegt hij er veelbetekenend aan toe. Utah had in de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020 een winst-/verliesstaat van respectievelijk 28-7 om 26-8 en haalde beide jaren de 'March Madness', maar Grootfaams inbreng was marginaal.

"Having fun and enjoying it, is voor mij cruciaal. Ik probeer dat weer te ervaren, vandaar mijn besluit te kiezen voor een transfer. Het zal me in staat stellen om met verschillende scholen in contact te komen." Waar hij het nieuwe hoofdstuk van zijn basketballoopbaan in de Verenigde Staten begint, heeft Grootfaam nog niet besloten. "Maar het wordt zeker weten ergens speciaals."

De Surinamer speelde in eigen land voor CLD. Toen Suriname in 2015 na jaren weer meedeed aan het Caribisch kampioenschap stond hij er ook. Maar daarvoor was hij al actief in het walhalla van basketbal, de Verenigde Staten. Zijn eerste minuten maakte hij in 2013-14 bij de Covenant Christian Academy in Marietta, Gary. In zijn laatste jaar (2015-16) was hij captain.

Daarna volgde de overstap naar College of Southern Idaho. In zijn tweede jaar (2017-18) voor het juniorcollegeteam - terwijl hij al akkoord was met Utah State University - sloeg in de NJCAA-titelstrijd het noodlot toe. De captain raakte ernstig geblesseerd aan zijn knie en miste daardoor zijn eerste jaar (2018-2019) bij The Aggies. Als 'redshirt' werd hij wel uitgeroepen tot Joe E. & Elma Whitesides Scholar Athlete.

Dit seizoen was hij na een lange, uitputtende revalidatie weer in tenue, maar speelde amper elf van de 34 duels. 'Groot' kwam tot gemiddelden van 3,3 punten en 1,1 rebounds in 5,6 minuten. Zijn productiefste game was op 28 december 2019 tegen Eastern Oregon toen hij dertien punten in amper veertien minuten had.

Met Utah State maakte hij zich op om voor het tweede jaar op rij mee te doen aan het prestigieuze NCAA Tournament toen het nieuwe coronavirus alles ontregelde. "Het is een gekkenhuis hier met alles wat er gebeurt", geeft hij nog mee. "Maar ik maak het goed; we zijn veilig."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina