Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We hebben hier jaren op aangedrongen'

'We hebben hier jaren op aangedrongen'

18/04/2020 10:01 - Merredith Bruce

Over de vraagprijs van SRD 40.000 voor de woningen te Flora zegt minister André Misiekaba dat nergens in Paramaribo een perceel kan worden gekocht voor dat bedrag.

Over de vraagprijs van SRD 40.000 voor de woningen te Flora zegt minister André Misiekaba dat nergens in Paramaribo een perceel kan worden gekocht voor dat bedrag. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - "We hebben hier jaren op aangedrongen en hebben regering na regering benaderd. Ik ben blij dat het nu eindelijk van de grond is gekomen", reageert Alice, bewoner van de Loksistraat in de wijk Flora, over de mogelijkheid om haar huurhuis te kopen. Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) maakte donderdag bekend dat de huurders in de gelegenheid worden gesteld om de stichtingswoningen te kopen.

De bewoners mogen de huizen voor SRD 40.000 overnemen. Het gaat om huurwoningen van de overheid waarvoor er maandelijks SRD 150 aan huur wordt betaald. Hoewel ze positief staat tegenover de mogelijkheid die nu wordt geboden, heeft Alice graag dat het koopbedrag wordt aangepast. Ze stelt aan de hand van een klein rekensommetje dat het huurbedrag dat in de afgelopen ruim veertig jaar tot nu is betaald, bijna het dubbele is van de koopsom.

Elsje Silent van de Fajadjanstraat vertelt dat ze al lang heeft getracht om de woning over te kopen van de overheid. Ze woont er al bijna veertig jaar. "Ik zat er echt mee." Wat ze nu aan huur betaalt, wordt maandelijks uit haar pensioen ingehouden.

Over de koopsom van SRD 40.000 zegt de seniorenburger: "Het kon wel iets minder. Ik heb met mijn zoon gesproken en zal zien hoe we het samen kunnen betalen." Freddy Darson van de Floralaan noemt het bedrag "redelijk". "We zijn al bezig om onze zaken in orde te maken." Hij vertelt dat het plan om de woning te kopen allang bestond, maar de mogelijkheid was er toen niet.

Tegenover NII heeft Misiekaba uitgelegd dat de koopsom van SRD 40.000 tot stand is gekomen op basis van een exercitie die eerder was gemaakt voor Tourtonne. "Wie wil in het leven geen lager bedrag hebben? Het is een natuurlijke impuls van de mens en we begrijpen dat", zegt hij in gesprek met de Ware Tijd. "Tegelijkertijd verwacht ik dat de mensen samen met mij nagaan wat het onroerend goed waard is."

De bewindsman merkt dat de SRD 40.000 afgezet tegen een koers van één op tien neerkomt op 4.000 euro. Hij benadrukt ook dat een groot deel van de percelen een eigendomstitel heeft. "Nergens in Paramaribo kun je een perceel kopen tegen zo een bedrag. Wij kijken naar de redelijkheid en billijkheid." Desondanks, stelt hij, is er ruimte om te praten zoals ook het geval was bij de stichtingswoningen te Tourtonne. Eén van de mogelijkheden, zegt de minister, is om een betalingsregeling af te spreken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina