Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Burgers gedupeerd door sluiting e-ID-loket

Burgers voelen zich gedupeerd door sluiting e-ID-loket

17/04/2020 03:56 - Naomi Hoever

CBB-directeur Dennis Menso voert het woord bij de opening van het CBB-kantoor van Saramacca. Hij hoopt volgende week de afgifte van de e-ID te hervatten.

CBB-directeur Dennis Menso voert het woord bij de opening van het CBB-kantoor van Saramacca. Hij hoopt volgende week de afgifte van de e-ID te hervatten. Foto: NII  

PARAMARIBO - Mensen die hun e-ID moesten ophalen bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken stonden voor gesloten deuren. Het blijkt dat CBB is gestopt met de afgifte. Gedupeerden kregen donderdag van een dienstdoende ambtenaar te horen dat de identiteitskaarten mogelijk in mei kunnen worden opgehaald

Eén van de mensen, bij wie deze mededeling niet in goede aarde viel, vroeg zich geïrriteerd af of dit een manier is om kiesgerechtigden de mogelijkheid te ontnemen hun stem uit te brengen op 25 mei. "Ik vrees daarvoor." De afgifte van de e-ID vindt helemaal niet plaats. 

De overige diensten van het CBB werken tot en met elf uur 's morgens. Deze maatregelen zijn genomen in verband met de strijd tegen het coronavirus. Gedupeerden vragen zich af waarom CBB niet de werkwijze van de handelsbanken hanteert door het minimaliseren van het aantal mensen bij een loket via duidelijke markeringen.

Directeur Dennis Menso zegt tegen de Ware Tijd dat er vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken nu pas geld vrijkomt voor maatregelen om afhalers van e-ID's te beschermen. Hij geeft aan dat er twintigduizend identiteitskaarten klaarliggen om te worden uitgereikt en hoopt dat CBB volgende week hiermee kan beginnen. Indien het niet lukt om tijdig de e-ID af te geven, kunnen burgers zich op de verkiezingsdag legitimeren met rijbewijs of paspoort.

Voortzetting van de dienstverlening zoals tot nu toe gebeurde, zou de volksgezondheid in gevaar kunnen brengen, stelt Menso. De directeur betreurt het dat CBB in diskrediet wordt gebracht en wordt verweten de verkiezingen te willen manipuleren. "Het is geenszins de bedoeling. Integendeel, wij zijn transparant bezig", verzekert hij.

De overheid is in maart vorig jaar begonnen met de uitgifte van elektronische identiteitskaarten als onderdeel van een moderniseringsplan, waarbij de burgerij efficiënter en dienstbaarder wordt bediend. Het nieuwe legitimatiebewijs garandeert volgens de regering daarnaast een grote mate van veiligheid.

De voornaamste praktische problemen bij het maken van de e-ID zijn dat aanvragers niet altijd weten dat zij geen witte kleding of hoofdbedekking mogen dragen. Verder is, net als de oude identiteitskaart, kleding met okselmouw, camouflagekleding en dienstuniform voor zowel mannen als vrouwen niet toegestaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina