Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dors:‘Geld nodig voor herstel dambreuk’

LVV-ressortleider Dors: ‘Regering moet geld vrijmaken voor herstel dambreuk’

16/04/2020 03:48 - Beta Debidien

De breuk van de sluis moet structureel aangepakt worden zodat boeren aan rijstbouw kunnen doen.

De breuk van de sluis moet structureel aangepakt worden zodat boeren aan rijstbouw kunnen doen. Foto: Beta Debidien  

TOTNESS - Boeren in Coronie willen een structurele aanpak van de breuk in de waterkerende dam in het zuiden van hun district. Ongeveer duizend hectare grond vanaf plantage John tot Burnside, wordt als gevolg van de aanhoudende problemen niet benut.

Sonny Dors, waarnemend ressortleider van LVV in Coronie bevestigt het probleem. "We hebben het onder de aandacht gebracht bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie dat belast is met het onderhoud . De regering moet geld vrijmaken voor het definitieve herstel."

Boeren houden intussen vee in het gebied. "Het gaat om een oude breuk te Burnside die vorig jaar werd hersteld, maar door de ondeskundige aanpak van de aannemer heeft de dam het in december weer begeven", zegt Sjaak Blankendal, voorzitter van Coöperatie Coroniaanse Boeren.

Het gaat volgens hem om een breuk van meer dan twintig meter waardoor het zwampwater via een afvoerleiding de zee instroomt. "We staan vlak voor het grote seizoen, maar door de onzekere situatie gaan wij de risico's niet nemen om te planten." Voor hem ligt het voor de hand om de arealen met klei en heipalen te beschermen tegen het zwampwater.

De boer beweert dat vooral in de grote regentijd een breuk ontstaat in de waterkerende dam. Hij hoopt dat de overheid nu eindelijk de breuk structureel aanpakt waardoor boeren de inspiratie krijgen om hun arealen te benutten voor rijstbouw. 

Kenneth Panka, bestuurslid van de coöperatie, zegt dat de aannemer naast de damwand heeft gegraven om de breuk te herstellen "en dat kan niet." Volgens hem planten boeren in dat gebied geen rijst meer, "maar er wordt vee losgelaten". Hij stelt dat sedert 1994 de rijstteelt achteruit is gegaan. De boeren hadden toen te kampen met financieringsproblemen.

Ook een verouderd machinepark heeft een belangrijke rol gespeeld dat de Coronianen vandaag geen rijst meer planten. Anderhalf jaar terug heeft Panka gesproken met een regeringsdelegatie over de herstart van de rijstverbouw in zijn district. "Toen al proefde ik dat men het niet meende met de rijstsector in Coronie."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen