Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Hij was één van de slimste mensen van Suriname'

'Hij was één van de slimste mensen van Suriname'

11/04/2020 22:03 - Jason Pinas

Hans Prade overleed op 3 april aan de gevolgen van het coronavirus. Hij is 81 jaar geworden.

Hans Prade overleed op 3 april aan de gevolgen van het coronavirus. Hij is 81 jaar geworden. Foto: YouTube  

PARAMARIBO - Hans Prade sr., oud-voorzitter van de Rekenkamer van Suriname, is vrijdag in besloten kring gecremeerd bij crematorium Hofwijk in Rotterdam. Een kleine groep, onder wie zijn kinderen en kleinkinderen, was aanwezig bij de uitvaartdienst. De uitvaart was live te volgen via YouTube en Apintie Televisie.

Prade overleed op 3 april aan de gevolgen van het coronavirus. Het vermoeden bestaat dat hij de ziekte heeft opgelopen in verpleeghuis Pniël, waar hij als vrijwilliger werkte. Uit voorzorg voor eventuele verdere verspreiding van het virus was er geen ruimte voor anderen dan de familie om afscheid te nemen bij de crematie. Er zal op een op een ander moment een herdenkingsdienst gehouden worden hebben de naasten vrijdag laten weten.

Behalve gebed en de gebruikelijke troostliederen waren er vrijdag toespraken van zijn kinderen. Tijdens de uitvaartdienst werden ook foto's van verschillende momenten uit zijn leven getoond. Luchtig vertelden twee van zijn kinderen over hun ervaring met hun vader. Ze benadrukten hoe trots ze zijn op wat hij heeft bereikt. "Hij was één van de slimste mensen van Suriname. Ook al waren we het soms niet eens, één ding was zeker: hij hield van ons", aldus zoon Hans jr.

Esther, zijn dochter, zei dat haar vader veel verdriet had na de dood van zijn echtgenote in juli 2016. "Hij was nooit meer echt vrolijk en kwam nooit over het verdriet heen." Volgens haar waren vooral de laatste zeven dagen vóór zijn dood heel zwaar onder meer omdat hij besmet was met het coronavirus. Ze benadrukte dat Prade heel veel passie had voor vrijwilligerswerk. "Hij heeft zich tot het eind van zijn leven ingezet voor anderen, ook op zijn bejaardenleeftijd."

Hans Prade sr. was onder meer politicus, ambassadeur van Suriname in Nederland, directeur van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname, geoloog en voorzitter van de Rekenkamer. In 1991 was hij namens DA '91 presidentskandidaat. In de Verenigde Volksvergadering werd Ronald Venetiaan gekozen tot president. De derde kandidaat was Jules Wijdenbosch. Prade sr. is 81 jaar geworden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina