Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vereniging van Apothekers luidt de noodklok

Vereniging van Apothekers luidt de noodklok

09/04/2020 14:51

Vereniging van Apothekers luidt de noodklok

 

PARAMARIBO - De Vereniging van Apothekers in Suriname luidt de noodklok, omdat zij verwacht dat er zeer binnenkort een ernstig tekort aan essentiële geneesmiddelen in Suriname dreigt te ontstaan.

De vereniging schrijft dat apothekers onvoldoende geneesmiddelen en medische hulpmiddelen kunnen bestellen bij diverse importeurs waarvan het BGVS de grootste is. Veel geneesmiddelen zijn niet in voorraad. Ook komt het voor dat apotheken slechts een deel van de benodigde hoeveelheid kunnen bestellen, omdat er onvoldoende voorraad van belangrijke geneesmiddelen aanwezig is.

Eén van de hoofdredenen is dat er niet genoeg vreemde valuta beschikbaar wordt gesteld voor de importen van geneesmiddelen, zegt de vereniging. Verder is het niet langer mogelijk om vreemde valuta via andere officiële kanalten te verkrijgen. Daardoor kunnen diverse importeurs hun buitenlandse leveranciers niet tijdig betalen en worden dus diverse leveringen vanuit het buitenland aangehouden, terwijl er ook diverse bestellingen worden afgezegd.

Momenteel is er onvoldoende HIV-medicatie beschikbaar waardoor nu moet worden gekeken hoe de behandelingen moeten worden voortgezet, laten de apothekers weten. Het tekort aan essentiële geneesmiddelen en de nu nu ontstane COVID-19-situatie zijn volgens hen een ernstige bedreiging voor de toch al zo kwetsbare gezondheidszorg in ons land.

De Vereniging van Apothekers in Suriname doet een dringend beroep op de autoriteiten en in het bijzonder het ministerie van Volksgezondheid om alles in het werk te stellen dat er op zeer korte termijn voldoende valuta beschikbaar wordt gesteld voor de import van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, opdat een volgend drama tijdig voorkomen kan worden.

Tot slot wordt in het persbericht gevraagd dat wordt heroverwogen of naast de banken, de tot onlangs erkende kanalen voor valuta-transacties, zoals de wisselkantoren, weer hiervoor toegankelijk kunnen worden gemaakt voor de continuïteit van de importen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina