Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Taxibranche hard getroffen door coronacrisis

Taxibranche hard getroffen door coronacrisis

09/04/2020 17:57 - Arjen Stikvoort

De helft van de chauffeurs van Tourtonne Taxi is werkloos.

De helft van de chauffeurs van Tourtonne Taxi is werkloos. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De taxibranche is hard geraakt door de (corona) crisis. Glenn Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Taxihouders in Suriname (Vetahos) zegt dat de taxibedrijven 50 tot 60 procent minder klanten krijgen. Samen met Rudi Moeridjan, voorzitter van de Coöperatieve Federatie Weg- en Transport, uitte hij zijn bezorgdheid in een brief aan minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme.

Sinds de lockdown gaat het bergafwaarts met het taxiwezen in Suriname. "Sowieso is door de avondklok een groot deel van de klanten komen weg te vallen. Daarnaast hebben de mensen steeds minder geld om een taxi te betalen. Ze lopen, vooral als het om kortere afstanden gaat." 

Van de 250 taxichauffeurs die voor Tourtonne Taxi, het bedrijf van Ramadhin, werken, zit zeker de helft werkloos thuis. De 'enkele' klanten die zich nog aandienen worden vanwege de coronamaatregelen op de achterbank vervoerd. Na iedere rit wordt de auto van binnen grondig schoongepoetst.

"De chauffeurs houden afstand en proberen niet in het gezichtsvlak van de klant te komen. Een rare gewaarwording met dit sociale beroep, maar in deze tijd absoluut noodzakelijk", zegt Ramadhin. De kosten voor enkele werknemers zoals de administratie, bijvoorbeeld degene die de ritten aanneemt, gaan door. Maar hij kan hen minder makkelijk het volledige salaris betalen. 

Een telefoniste van Tourtonne Taxi wacht bijna gespannen op telefoontjes van klanten. Af en toe rinkelt de telefoon. "Nee het is niet zoals het hoort. Normaal is het vele malen drukker. Maar ja, niets aan te doen", zegt ze. Ramadhin: "Het zijn moeilijke, zeer zware tijden. Daarom hebben we de hulp ingeroepen van de minister. Maar tot op heden zonder enig resultaat." 

In de brief vraagt Vetahos een tegemoetkoming in de kosten. Ze stelt voor dat financieringsinstituten zoals banken aflossing van schulden van de taxichauffeurs opschorten. Andere mogelijke maatregelen zijn belastingverlaging, vermindering van de kosten voor nutsvoorzieningen en levering van goedkope brandstof door Staatsoliedochterbedrijf van GOw2. 

Autohandelaren tonen geen medeleven. Zij berekenen de rente op de aflossingen gewoon door. Bovendien hanteren ze voor een US dollar niet de overheidskoers van SRD 8,50, maar de straatkoers van SRD 12 tot SRD 15.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina