Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Heel, heel, heel veel geld

COLUMN: Heel, heel, heel veel geld

09/04/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Heel, heel, heel veel geld

Stuart Rahan  

Een tongbrekende olievondst voor de president. Het nieuws van enorme hoeveelheden olie in Blok 58 bracht hem in zo’n extase dat hij de waarde daarvan minutenlang als een mantra wilde uitspreken: heel, heel, heel veel geld. Dacht even dat hij de vondst in onze jeugdige ‘katte-katte-miljoen’ wilde uitschreeuwen, zo blij en opgelucht verried zijn blik hem met het nieuws. Zijn vreugde kon niet op.

"Mi breyti, mi breyti, love up." Nog even en de president ging op zijn blote knieën om wederom de voorzienigheid te bedanken voor olie die al duizenden jaren verborgen ligt onder onze zeebodem. In zijn euforie gaf de president (zonder zich te realiseren) antwoord op de vraag hoe ernstig de economische crisis is waar hij het land met zijn visieloos beleid in heeft gestort. "Het blijkt wel elke keer, dat wanneer we lijken op het diepste punt te zitten dat de grote man daarboven ingrijpt."

Van de daarbij behorende vraag 'hoe ernstig is de crisis in het land?' zou elke journalist dromen zo direct en concreet antwoord op te krijgen van de man die liever een tralala-monoloog houdt dan zich te onderwerpen aan een kritisch vragenvuur. Jammer eigenlijk. Het niet willen of behoorlijk beantwoorden van kritische vragen had de president misschien meer goodwill opgeleverd. Ook slecht-nieuws-gesprekken willen door de huid heen kruipen om voortetteren te voorkomen.

Maar deze tweede olievondst neemt ook allerlei speculaties mee in haar kielzog. Heeft Staatolie wel de middelen om haar deel van de exploitatie te kunnen financieren? Volgens directeur Rudolf Elias loopt het aandeel dat Staatsolie moet ophoesten tegen de 1,3 miljard US dollar aan. Een manier om dat bedrag bij elkaar te schrapen is de verkoop van aandelen die helaas niet in Surinaamse handen terecht zullen komen. Elias stampt als een muis heel hard naast de olifant met de mededeling dat er geen sprake is van enige verkoop van aandelen. De enige die volgens hem daarover beslist, is Staatsolie zelf. Maar Rudolf is wel een slimme jongen om zich te realiseren dat de zittende regering als enige aandeelhouder daar de beslissende stem in heeft. En laat dat nou net de geldverkwistende olifant Bouterse/ Adhin zijn op dit moment.

Het aandeel van Staatsolie in Blok 58 is slechts 20 procent. Hoe de staat slechts een vijfde deel van een onbekende hoeveelheid olie kreeg, is voor menigeen een raadsel. Het is Surinaams grondgebied en toch blijkt 80 procent door onze handen te glippen. Een wanverhouding die zijn oorsprong heeft in de slechte onderhandelingspositie waarin deze regering verkeert. Door slecht financieel beleid met degradatie naar de junkstatus CCC+ ontbreekt het deze regering aan armslag om hard met de vuist op de onderhandelingstafel te slaan. Een junk kan, mag en zal geen hoge eisen stellen om zijn volgende overlevingsshot geïnjecteerd te krijgen. 

En natuurlijk zal er hardop geroepen worden dat geen enkel Staatsolieaandeel van Blok 58 verkocht gaat worden terwijl er intussen gesprekken gevoerd worden met Chinese staatsondernemers. Lijkt tegenstrijdig maar dat is het niet. Nu de tweede olievondst is aangetoond kunnen wij met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vaststellen dat onze gehele economische kustzone bol staat van de olie. Dus kunnen deze geldverkwistende regeerders makkelijker onderhandelingen starten voor gebieden buiten Blok 58. De verkiezingen komen eraan en dat weten de Chinezen ook. Met de junkstatus zal Suriname genoegen moeten nemen met wat de nobele geldschieter over heeft. Het noodlottige gevolg is dat aan het einde van de rit wij voor onze eigen natuurlijke hulpbron een veel hogere prijs aan de pomp zullen betalen. 

Dat de huidige regeerders geen visie hebben, klopt niet helemaal. Er is wel visie maar die is vrij kortlopend. Zij willen bij leven en welzijn zelf profiteren van de dollars terwijl er met de brede kant van hun mond geroepen wordt dat 'wij de toekomst van onze kindskinderen veilig moeten stellen'. Wil je echt doorgaan als regering met visie en beleid dan is duurzame investering, die veertig jaar is nagelaten, nu een must. Heb je dan ook geen wet Uitzonderingstoestand COVID-19 nodig als rookgordijn om jouw financieel-economisch falen te maskeren. Het huidige trackrecord van het ontaarde beleid leidde tot draconische maatregelen waardoor het vertrouwen in deze regering tot het diepste punt is gedaald. Daar zal heel, heel, heel veel geld geen verandering in brengen.-.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina