Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We zijn de ruggengraat van de gezondheidszorg’

Wereldgezondheidsdag: ‘We zijn de ruggengraat van de gezondheidszorg’

08/04/2020 05:12 - Amanda Palis

Wereldgezondheidsdag: ‘We zijn de ruggengraat van de gezondheidszorg’

Foto: Who.int  

PARAMARIBO - Wereldgezondheidsdag stond dit jaar in het teken van de bijdrage van verpleegkundigen en verloskundigen. De dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties en Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, staat vooral stil bij bespreekbaar maken van verschillende ziektes zoals diabetes, hoge bloeddruk, kanker en hiv/aids.

De bedoeling van deze dag die dinsdag herdacht werd, is dan ook om deze ziekten - maar zeker ook ziektes die anders in de taboesfeer zouden blijven - bespreekbaar te maken. En daarin spelen verplegenden en verloskundigen een belangrijke rol.

"We zijn de ruggengraat van de gezondheidszorg, omdat we de grootste beroepsgroepen zijn binnen de gezondheidssector", zegt Guno Welzijn, voorzitter van de Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname (VVS). Tijdens de COVID-19-pandemie wordt de bijdrage van deze groepen volgens hem nog duidelijker.

"Wat wij vooral merken is hoe belangrijk deze groepen zijn voor de zorg. De verpleegkundigen die 1x24 uur staan bij het ziekbed van patiënten en de ondersteuning die zij bieden binnen de zorg komt vooral nu tot uiting", zegt Welzijn. 

Ook verloskundigen vormen een belangrijke beroepsgroep, vindt Amien Daparoe, voorzitter van de Vereniging van de Verloskundigen in Suriname. "De verloskundigen zijn er vanaf de zwangerschap en soms zelfs daarvoor, voor de cliënten. We staan altijd klaar om waar nodig hulp te bieden", merkt Daparoe op.

De gemeenschap en overheid moeten zich vooral gaan bezinnen om deze beroepsgroepen de nodige waardering en accommodatie te geven, vindt Welzijn. "Vaak genoeg krijgen wij een stiefmoederlijke behandeling dus willen wij dat het besef komt dat wij de nodige waardering en accommodatie verdienen. Zelf vragen wij als beroepsgroep niet veel", zegt Welzijn. 

Hij verwijst naar het gebaar dat onlangs door LVV-minister Rabin Parmessar is gemaakt. "We hebben de waardering - vooral in deze tijd - gemerkt met de voedingspakketten die zijn gegeven aan verpleegkundigen en hopen dat er navolging gegeven zal worden door andere organisaties", zegt de VVS-voorzitter.

Daparoe vindt dat verloskundigen wel worden gewaardeerd. "Alleen willen wij die waardering ook merken vanuit de overheid. Wat de verloskunde betreft zou het goed zijn als ze financieel beter gewaardeerd werden vanuit de overheid. Zo zou het mogelijk gemaakt moeten worden voor de verloskundigen om te kunnen declareren bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen als ze een eigen kliniek runnen", merkt de verloskundige op.

Wat de VVS-voorzitter ook opmerkt is de grote druk die de verpleegkundigen nu ervaren bij het garanderen van de nodige zorg in een tijd van pandemie. "De uitdaging waarmee wij te kampen hebben is dat er vooral nu weer blijkt dat er een tekort is aan specialistische verpleegkundigen. We gaan zeker met de opleiding en de zorginstellingen hierop moeten inspelen", zegt Welzijn die deze situatie vooral als een eyeopener ervaart.

Daparoe: "Naast de moeder en het kind gezond en wel te houden is de verloskundige er ook om de ouders te begeleiden met de nodige richtlijnen rondom het coronavirus. Een uitdaging in deze periode voor de verloskundigen is om na te gaan hoe de zorg te blijven bieden aan de gemeenschap, zodat zij niet verstoken raakt van zorg."

"Iedereen is een beetje huiverig met het heel COVID-19 gebeuren. Als zorgverlener staan we sowieso op de eerste lijn en zijn we ook voorzichtig met het behandelen van de mensen die binnenkomen, want je weet niet wie het virus kan hebben en dat is de uitdaging voor ons", aldus de voorman van de verloskundigenvereniging.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina