Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Cliënt is wachten op deurwaarder beu

Cliënt is wachten op deurwaarder beu

08/04/2020 08:03 - Van onze redactie

Cliënt is wachten op deurwaarder beu

 

PARAMARIBO - “Ik ben echt radeloos. Ik weet niet wat ik nog meer moet doen.” Woorden van Iwan Weidum, die al maanden wacht op de uitvoering van een vonnis waarbij hij geld moet ontvangen. Uit zijn ogen straalt een zure melange van vertwijfeling en woede. Volgens hem loopt deurwaarder James Kolf namelijk de kantjes eraf.

Sinds de deurwaarder na het vonnis in oktober in de arm werd genomen, heeft Weidum een geldbedrag in Surinaamse dollars ontvangen. Dat wijkt af van de inhoud van het vonnis. "Er staat dat ik Amerikaanse dollars moest krijgen en hij komt met SRD naar me toe", vertelt Weidum verbouwereerd.

Robby Denz begrijpt de irritatie van zijn cliënt. De advocaat bevestigt dat in het vonnis expliciet staat vermeld dat het bedrag in Amerikaanse dollars moest worden uitbetaald. "We zijn bij de president van het Hof van Justitie geweest en die heeft de deurwaarder aangezegd om het geld dat hij heeft ontvangen in vreemde valuta uit te betalen."

Denz zegt dat Hofpresident Iwan Rasoelbaks daar een ultimatum aan heeft verbonden dat ondertussen op 31 maart is verstreken. De advocaat zegt echter dat met de huidige situatie waarbij er landelijk maatregelen zijn getroffen om de uitbraak van het coronavirus aan banden te leggen, alles stilligt.

Toch gaat Kolf volgens Weidum niet vrijuit. "Die man heeft vijf maanden de tijd gehad om zijn zaken op orde te brengen", klinkt het gebelgd. Hij is er al moe van en wil het achter zich hebben. Daarnaast kost het hem naar gelang de tijd verstrijkt steeds meer moeite zijn boosheid in toom te houden.

Kolf, met de situatie geconfronteerd, wil er niet op ingaan. "Ik wil hierover niet praten. Laat hij maar weer naar de Hofpresident gaan", vindt hij. Toch zou een dergelijke stap nog wel eens lastige gevolgen kunnen hebben. Mogelijk vloeit er voor de deurwaarder een tuchtstraf hieruit voort, zegt Denz.

Hij verwacht dat de Hofpresident de zaak doorgeleidt naar het tuchtcollege. De advocaat sluit andere stappen niet uit. Zo kan hij een civiele vordering opstarten of een strafklacht indienen tegen Kolf. "Het ligt volledig aan hoe mijn cliënt er verder mee wil omgaan."

Denz denkt niet dat de nieuw aangenomen Valutawet van enige invloed zal zijn op het vonnis. Daarin staat dat alle betalingen in SRD moeten plaatsvinden. "Dit vonnis is echter ruim vóór de wet uitgesproken en het is aan meneer Kolf gezegd dat er in Amerikaanse dollars moest worden betaald. Niet omdat je nalatig bent geweest kan je nu naar een gewijzigde wet verwijzen", stelt hij. "We zijn gehouden te werken met wat in het vonnis staat, zo niet moet er daar een wijziging in komen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina