Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Gezondheidswerkers beschermen tegen corona'

Paho: Bescherm gezondheidswerkers tijdens coronacrisis

07/04/2020 22:39

Paho-directeur Carissa Etienne.

Paho-directeur Carissa Etienne. Foto: paho.org  

PARAMARIBO - Directeur Carissa Etienne van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) vroeg landen dinsdag om gezondheidswerkers te beschermen en ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot persoonlijke beschermingsmiddelen en benodigdheden, zodat ze kunnen zorgen voor patiënten met COVID-19. In haar wekelijkse persconferentie over de snel evoluerende situatie van COVID-19 in de Amerikaanse regio, gaf ze aan dat het aantal coronabesmettingen binnen een week is verdubbeld.

"Tekorten aan de meest elementaire beschermingsmiddelen maken artsen, verpleegkundigen en andere eerstelijnswerkers gevaarlijk kwetsbaar als ze voor COVID-19-patiënten zorgen", zei Etienne. Tot en met maandag werden 384.435 bevestigde gevallen van COVID-19 gemeld in Amerika en 11.270 mensen kwamen om het leven. "In slechts zeven dagen waren we getuige van gevallen en sterfgevallen in onze regio die meer dan verdubbelden. De pandemie versnelt snel en ik dring er bij de regeringen op aan zich in dezelfde snelheid voor te bereiden en erop te reageren."

Etienne drong er bij de landen op aan de Paho-richtlijnen en -aanbevelingen te volgen, waaronder maatregelen voor 'social distance' om de belasting van de gezondheidssystemen te verminderen. "We moeten allemaal voorbereid zijn op moeilijkere weken voor de boeg", zei ze. Een pandemie als COVID-19 zou volgens de Paho-directeur elk gezondheidssysteem overweldigen, maar de gevolgen voor landen zonder voldoende gezondheidswerkers zullen vernietigend zijn. Een ontoereikende voorraad handschoenen, medische maskers, beademingsapparaten, veiligheidsbrillen en jassen kan volgens de Paho leiden tot een golf van te voorkomen infecties onder gezondheidswerkers.

"Landen moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat toeleveringsketens beschermingsmiddelen kunnen leveren aan de ziekenhuizen en gezondheidscentra die dit het hardst nodig hebben. Solidariteit en coördinatie tussen landen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat we het beschikbare aanbod maximaal benutten", voegde Etienne toe. De directeur memoreerde dat dinsdag (vandaag) Wereldgezondheidsdag is, en zei dat dit een tijd is om artsen, verpleegsters, verloskundigen en de vele andere mensen die werken om onze gemeenschappen gezond te houden en te erkennen. De Paho/WHO Suriname maakt dinsdag melding hiervan in een persbericht.

"Onze gezondheidswerkers verdienen onze erkenning, onze lof en onze dankbaarheid. Bovenal verdienen ze het om zichzelf te kunnen beschermen terwijl ze hun werk doen. We moeten ook voor onze gezondheidswerkers zorgen via ondersteunende netwerken die hen in staat stellen hun mentale en fysieke gezondheid te behouden. We moeten ze eren om de helden die ze zijn en ze beschermen tegen stigma. We moeten onze gezondheidswerkers aanmoedigen en bewonderen, niet bang zijn en hen niet respecteren", gaat de directeur verder.

Aan de regeringen en de private sector geeft zij mee, dat dit niet het moment is om te hamsteren en op te slaan, maar dat het de tijd is om de exportbeperkingen te versoepelen en flexibele regels te omarmen die toegang mogelijk maken op plaatsen die de komende weken het hardst zullen worden getroffen. "Regeringen en de particuliere sector moeten ook zoeken naar innovatieve oplossingen om de productie te stimuleren en de industriële capaciteit te hergebruiken om de voorraden uit te breiden."

De Paho heeft niet alleen technische richtlijnen ontwikkeld, maar heeft ook nationaal personeel opgeleid in de reorganisatie van gezondheidsdiensten. Verder heeft de organisatie landen geadviseerd over voorraden medische benodigdheden en persoonlijke beschermingsmiddelen. De Paho heeft landen ondersteund om onder meer zendingen te doen van persoonlijke beschermingsmiddelen naar 35 landen en één grondgebied en COVID-testkits naar 25 landen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina