Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ouders moeten crèches doorbetalen

Ouders moeten particuliere crèches doorbetalen

07/04/2020 03:07 - Naomi Hoever

Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting maakt bekend dat ook crèches voorlopig gesloten blijven.

Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting maakt bekend dat ook crèches voorlopig gesloten blijven. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Nu de scholen langer gesloten blijven, wordt ook de sluiting verlengd van crèches en peuterscholen. Dit zei minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) maandag tijdens de reguliere COVID-19-bijeenkomst. Aanvankelijk zouden de scholen op 15 april weer beginnen, nadat de paasvakantie vanaf 16 maart voortijdig was ingelast.

Alleen crèches die door ziekenhuizen worden beheerd, zijn open. De minister verwees maandag naar een mededeling van Sozavo-directeur Angela Salmo op 23 maart. De directeur zei toen dat ouders die vooruit hadden betaald, over maart nog het geld van twee weken tegoed hadden van particuliere crèches . Ouders die achteraf betalen, waren de particuliere opvang nog twee weken geld verschuldigd.

Hierover heerst onduidelijkheid, zei de minister. "Dit wil niet zeggen dat ouders het geld terug moeten halen. U wordt als ouder of verzorger gevraagd om nadere afspraken te maken over wat u nog tegoed heeft bij de houders van crèches en peuterscholen." De bewindsman hoopte met zijn verklaring onduidelijkheden uit de wereld te hebben geholpen.

Over april en voor de maanden daarna vraagt de bewindsman aan de ouders om met de eigenaren van de opvang in conclaaf te blijven totdat de regering andere maatregelen heeft genomen. Dit, indien de crisis aanhoudt of verergert. "Hoe het ook zij, het is van belang dat u als ouders de maandbijdrage betaalt. Aanvankelijk van wat de crèche of peuterschool blijft aanbieden."

De minister vraagt om de medewerking van de aangemelde crèches en peuterscholen bij het bureau Opvanginstellingen voor de exercitie die nu wordt uitgevoerd. Sozavo is bezig om de instellingen die daar geregistreerd staan in kaart te brengen. Het ministerie gaat na wie er allemaal werken, wat de lonen zijn en wie de houder is. Als de situatie verergert en de overheid moet inkomen, moet alles gereed zijn vanuit de regering.

Schoolvervoer door particulieren valt niet onder de overheid, zei Misiekaba. Het gaat om particulier initiatief; ouders hebben de vrijheid om hun kinderen met dergelijk transport te laten vervoeren.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is alleen belast met het transport voor leerlingen en leerkrachten die geregistreerd zijn bij de afdeling Vervoer van het ministerie. "We kunnen niet beslissen of er betaald moet worden voor particulier schoolvervoer. Het valt buiten de competentie van Sozavo en Onderwijs.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina