Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OPZ onderzoekt onterechte vrijlating

OPZ onderzoekt onterechte vrijlating arrestanten

07/04/2020 00:02 - Ivan Cairo

OPZ onderzoekt onterechte vrijlating arrestanten

Foto: plazilla.com  

PARAMARIBO - De afdeling Onderzoek Politionele Zaken (OPZ) doet onderzoek naar de onrechtmatige vrijlating van twee verdachten die in het cellenhuis Nieuwe Haven in voorarrest zaten. De twee mannen, verdacht van respectievelijk een zedendelict en overtreding van de wet verdovende middelen, werden vorige week donderdag in vrijheid gesteld.

Tegen de inspecteur die de mannen liet gaan, loopt nu een onderzoek naar valsheid in geschrifte, de onrechtmatige invrijheidstelling van een gedetineerde en mogelijk nog andere zaken. Inmiddels zijn al een aantal getuigen gehoord door OPZ.

Het incident vloeit voort uit een verzoek van advocaat Maureen Nibte, verneemt de Ware Tijd.  De strafpleiter vroeg om, vanwege de coronacrisis, een aantal ingesloten cliënten naar huis te sturen, omdat er geen zicht is wanneer de rechter hun zaak weer zal behandelen. Dit wordt beaamd door de Nibte.

Op basis van artikel 61 van het wetboek van Strafvordering had zij een verzoek ingediend bij het Hof van Justitie om veertien van haar cliënten die in voorarrest zaten, voorlopig in vrijheid te stellen. Het Hof honoreerde het verzoek voor tien verdachten, maar besloot dat vier personen in de cel moesten blijven.

De krant verneemt dat twee van de verdachten die naar huis mochten en twee van wie het verzoek was afgewezen, te Nieuwe Haven werden vastgehouden. Om nog onverklaarbare redenen zijn alle vier mannen in vrijheid gesteld, dus ook het tweetal dat niet naar huis mocht.

De mededeling dat verdachten in vrijheid gesteld moesten worden, is telefonisch gedaan door het Openbaar Ministerie aan de politie van Nieuwe Haven, verneemt de krant. Nu wordt onderzocht wat zich heeft afgespeeld waardoor zaken verkeerd zijn afgelopen.

Advocaat Nibte verwacht niet dat de twee cliënten die nu vanwege handelingen door de politie op vrije voeten zijn opnieuw aangehouden zullen worden. Ze legt uit dat de zaak van een van de mannen al was voorgebracht bij de kantonrechter. De zaak van de andere cliënt moest nog voorgaan.

Nibte merkt op dat er ook geen sprake is dat in deze zaken nog bewijsvertroebeling kan plaatsvinden, omdat alle getuigen al waren verhoord en de dossiers al waren afgesloten. "Deze fout kan mijn cliënten niet worden aangerekend", stelt de strafpleiter.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina