Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Leerlingen blij met afstandsonderwijs

Leerlingen blij met afstandsonderwijs

07/04/2020 15:47 - Arjen Stikvoort

Leerlingen blij met afstandsonderwijs

 

PARAMARIBO - Sommige kinderen zullen blij zijn geweest met de aankondiging van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur donderdag dat de scholen voorlopig gesloten blijven. Deze maatregel is er één om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar er zijn ook veel anderen die de ernst van de situatie inzien en beseffen dat hoe langer de scholen dicht blijven, hoe groter de leerachterstand wordt.

Hoe denken leerlingen en ouders er zelf over om niet achter te geraken met de lessen? Ric Chen, die een zoon heeft in de derde klas van het mulo, denkt graag mee en vertelt dat er verschillende onlinelesmethodes zijn. "Mijn zoon Elton volgt via whatsapp wiskunde- en natuurkundeles. De bijlesjuf is heel innovatief en stuurt opdrachten en uitkomsten via whatsapp."

Zelf geeft vader Chen onlinepianoles. "Dat gaat heel goed via de mobiele telefoon. Alleen mogen de andere huisgenoten dan een half uur geen films of andere zware data gebruiken." Hij vertelt ook over de Amerikaanse school in Paramaribo die lessen online verzorgt met complete groepen met het zogenoemde 'Zoom'-programma.

Alle leerlingen en de docent zijn via video op de mobiele telefoon ingeschakeld. Elton weet hoe dat werkt. "Alle lesinstructies worden online verstuurd via Zoom. Heel handig. Als je het even niet snapt, kun je het zo terugluisteren."

Moeder Lilian Niamat heeft een dochter, eveneens in de derde mulo. Zij - Fariël - doet mee in de WhatsAppgroep van de docent en vraagt zich af hoe verder, nu de scholen voorlopig dicht blijven. "Ik ben niet zo technisch, maar sta wel open voor elke lesmethode die aangeboden wordt via social media. Het kan niet zo zijn dat we maar vrij blijven en niets doen", zegt ze.

"Ik heb wel van de juffrouw via de app vernomen welke lessen ze nog moeten voorbereiden, zoals Engels en Biologie. Dan kan er onderling in een groepsapp verder afgestemd worden. Ik denk dat onderwijs via whatsapp voor mij het beste is. Daar ben ik het meest mee vertrouwd."

Een wiskundeleraar op een muloschool wacht verdere instructies van het ministerie af. Want wiskunde online, via livestreaming of via televisie is een nieuwe uitdaging. "We hebben officieel nog niets van de autoriteiten vernomen. Laten we dat afwachten alvorens met ideeën en richtlijnen te komen."

Minister Lilian Ferrier kondigde aan dat eraan wordt gewerkt om de leerstof op een andere manier dan klassikaal aan de leerlingen aan te bieden. Lessen via televisie en mogelijk ook via internet behoren tot de mogelijkheden.

Ook leerlingen en leraren buigen zich over mogelijkheden om de schade in de leerachterstand te minimaliseren, maar voor een (grote) groep Surinaamse kinderen is onderwijs op afstand niet vanzelfsprekend. Immers, vele kinderen hebben geen internet, smartphone, computer of tablets. En deze groep wil ook niet achterblijven in de leerstof.

Sadé Abai woont met haar drie kinderen en alleen zij heeft een mobieltje. "Het lijkt me heel lastig vooral voor de kleintjes met school-tv. Hoe ga je die lessen, klanken en letters via de televisie uitleggen? Zij hebben ook gevoel erbij nodig. Bovendien zijn er veel moeders die niet kunnen helpen, omdat ze zelf niet geschoold zijn." Haar dochter Sibetaa ziet het wel zitten. "Ik zou het wel leuk vinden. Het is toch weer iets nieuws."

Ook LBO 3-leerling Jean Claude uit een ander gezin ziet leren via televisie zitten. "Het lijkt me wel cool. En veel makkelijker. Ik heb geen smartphone dus leren op afstand op een andere manier zal niet gaan." Zijn moeder Sherien van Emden denkt er anders over. "We hebben geen computer of tablet, maar ik heb een mobiel. Die kunnen de kinderen gebruiken voor de lessen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina