Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Corona vormt groot gevaar voor inheemsen Brazilië

Coronavirus 'kan inheemsen Brazilië uitroeien'

07/04/2020 19:32

Inheemse gemeenschappen in Brazilië zijn heel kwetsbaar voor de COVID-19-pandemie.

Inheemse gemeenschappen in Brazilië zijn heel kwetsbaar voor de COVID-19-pandemie. Foto: BBC News  

SÃO PAULO - Inheemse gemeenschappen in het Amazonegebied en elders in Brazilië dreigen volgens gezondheidsdeskundigen door het coronavirus te worden "uitgeroeid". Ademhalingsziekten - zoals die welke ontstaan door het influenzavirus - zijn al de belangrijkste doodsoorzaak voor inheemse gemeenschappen. Dinsdag had Brazilië meer dan 13.000 bevestigde gevallen van COVID-19 en 681 sterfgevallen gemeld.

Infecties waren aanvankelijk geconcentreerd in de geïndustrialiseerde staat São Paulo. Deze hebben zich nu echter over het hele land verspreid, ook naar inheemse gebieden in het Amazonebekken die zo groot zijn als Frankrijk en Spanje samen. Het eerste geval onder inheemse volkeren werd geregistreerd in de staat Amazonas. "Er is een ongelooflijk risico dat het virus zich over de inheemse gemeenschappen verspreidt en ze uitroeit", zegt Sofia Mendonça, een onderzoeker aan de Federale Universiteit van São Paulo.

Mendonça vreest dat het coronavirus een vergelijkbare impact kan hebben als eerdere grote uitbraken van zeer besmettelijke luchtwegaandoeningen zoals mazelen. "Iedereen wordt ziek en je verliest alle oude mensen, hun wijsheid en sociale organisatie", zegt de onderzoeker. "Het is chaos." Als reactie op de COVID-19-pandemie voegt ze eraan toe dat sommige gemeenschappen van plan zijn zich in kleinere groepen op te splitsen en hun toevlucht te zoeken in het bos. Zo vermeden ze uitsterven tijdens eerdere epidemieën. "Ze zullen materiaal verzamelen dat nodig is voor jagen en vissen en ze zullen kampen opzetten en wachten tot het stof is neergedaald", zegt ze.

Veel gemeenschappen beschikken niet over de middelen om het risico op besmetting te verminderen, zoals handen wassen met water en zeep of hand-desinfecterend middel. Mensen wonen ook vaak dicht bij elkaar en delen kommen en glazen, die beide helpen om infectieziekten sneller te verspreiden. Ze worden nu geadviseerd om te stoppen met het delen van gebruiksvoorwerpen en om traditionele afzonderingspraktijken - zoals die toegepast op vrouwen na de bevalling - te gebruiken om mensen met de symptomen van COVID-19 te isoleren.

Maar terwijl het virus zich over heel Brazilië verspreidt, vragen velen zich af of de regering zal proberen inheemse groepen, die 0,5% van de bevolking uitmaken, te beschermen. President Jair Bolsonaro wordt door veel inheemse leiders gezien als een vijand van hun zaak. Hij zei dat de inheemse landen van Brazilië te groot zijn en dat hun natuurlijke hulpbronnen gedeeld moeten worden met de rest van de bevolking. Hoewel veel gouverneurs en burgemeesters beperkingen hebben opgelegd om infecties te verminderen, heeft de president het coronavirus vergeleken met een "beetje griep" en pleitte hij voor heropening van scholen en winkelcentra.

In het licht van de passiviteit van de regering hebben verschillende inheemse organisaties hun gemeenschappen gevraagd reizen naar steden op te schorten en te voorkomen dat bezoekers hun grondgebied binnenkomen. Zelfs met dergelijke voorzorgsmaatregelen zeggen experts dat COVID-19 waarschijnlijk uiteindelijk enkele dorpen zal bereiken en dat het nodig zal zijn om de zieken te isoleren voordat ze mensen die met hen in contact komen, infecteren. Hoewel de meeste inheemse groepen het erover eens zijn dat ze het bezoeken van steden moeten vermijden om het risico op infectie te verminderen, zeggen veel leiders dat mensen honger kunnen lijden als ze geen toegang hebben tot markten.

In São Gabriel da Cachoeira, een Amazone-gemeente die grenst aan Colombia en Venezuela, reizen duizenden leden van lokale groepen elke maand met boten naar de stad om pensioenen te ontvangen en toegang te krijgen tot programma's voor geldoverdracht door de overheid. De uitbreiding van dergelijke programma's in de afgelopen decennia betekent dat sommige gemeenschappen zijn gestopt met jagen op en het verbouwen van hun eigen voedsel, en nu op hen vertrouwen om te overleven.

Marivelton Baré, president van de Federatie van Inheemse Organisaties van Rio Negro (Foirn), zegt dat veel lokale gemeenschappen "in paniek" zijn. "We moeten het eten naar de dorpen brengen, zodat ze zichzelf niet blootstellen op dit kritieke moment", zegt hij. Baré zegt dat de regering geen hulp heeft geboden en dat mensen het advies om in hun dorpen te blijven zullen negeren als hun voedselvoorraad opraakt. "Als de keuze geïnfecteerd raken of honger lijden is, zullen de meesten de eerste kiezen", waarschuwt hij. "Dan zijn de gevolgen verschrikkelijk." BBC News

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina