Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minister Hoefdraad: 'Blok 58 wordt niet verkocht'

Minister Hoefdraad: 'Blok 58 wordt niet verkocht'

06/04/2020 11:00 - Ivan Cairo

Minister Hoefdraad: 'Blok 58 wordt niet verkocht'

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De belangen van Staatsolie of Suriname in Blok 58 in het offshoregebied waar onlangs gigantische olievoorraden zijn aangetroffen worden niet verkocht. De contacten die de regering legt met het Chinese CNOOC International en partijen die geïnteresseerd zijn in de energiesector zijn geenszins daarop gericht. “Er is nooit over verkoop gesproken. Dan moeten we wel stapelgek zijn! Dit is onze grootste bargaining chips.”

Zo reageert minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, op de commotie die is ontstaan na berichtgeving als zou de regering druk uitoefenen op Staatsolie om de belangen in Blok 58 te verkopen of te verpanden omdat de overheid dringend geld nodig heeft. Tegenover de Ware Tijd ontkent de bewindsman met klem dat hij of anderen in de regering hierover druk op de Staatsoliedirectie hebben uitgeoefend.

Bij diverse gesprekken met de krant de afgelopen periode heeft Staatsoliedirecteur Rudolf Elias ook steeds ontkend dat hij door de regering onder druk werd gezet om te verkopen. Hoefdraad legt uit dat de CNOOC-topman president Desi Bouterse tijdens diens staatsbezoek aan China in november 2019 heeft benaderd voor samenwerking met Suriname op het gebied van energie.

"Het gaat over samenwerking in het algemeen. Het kan nearshore, onshore of offshore zijn. President Bouterse heeft een gesprek met ze gehad tijdens het staatsbezoek en hieruit is er een invitatie van de president gerold, omdat zij interesse hadden om breed over een samenwerkingsrelatie op het gebied van energie te praten", aldus de bewindsman.

Hij legt verder uit dat na gesprekken met hem en collega Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, voorbereidingen zijn getroffen zodat CNOOC met Staatsolie kan praten. "Let wel, 'praten'. Er was niets concreets en meer nog, deze talks waren gepland voordat er olie gevonden was."

"Meer nog, nooit heb ik noch mijn collega Staatsolie opgedrongen wat dan ook te verkopen en CNOOC heeft dat ook nooit geëist. Staatsolie is, aldus minister Hoefdraad, volkomen vrij om te bepalen met wie die in zee wenst te gaan, "maar praten kan geen kwaad". Hij geeft aan dat ook maatschappijen uit Rusland grote interesse hebben voor samenwerking.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina