Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verregaand overleg over diepzee-olie met Chinezen

Al verregaande gesprekken met Chinese maatschappij

06/04/2020 01:05 - Ivan Cairo

Het boorschip Noble Sam Croft.

Het boorschip Noble Sam Croft. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Hooggeplaatste personen in de regering praten al langer dan een maand met het Chinese CNOOC International over eventuele participatie in aardolieoperaties in Surinames zeegebied. Deze maatschappij heeft een belang van 25 procent in de Stabroek-concessie in het Guyanese zeegebied waar ExxonMobil meer dan 6,6 miljard vaten aardolie heeft opgespoord en al in productie brengt.

Op 24 februari heeft CNOOC officieel een belangstellingsdocument neergelegd bij Suriname. Vervolgens werd een concept-intentieverklaring aan Paramaribo aangeboden. Dat blijkt uit een brief gedateerd 17 maart van Keith Henderson, vicepresident International Developments van CNOOC, aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

De afgelopen vier weken hebben de Chinezen al drie missies naar Suriname gestuurd voor gesprekken met vertegenwoordigers van de regering om zes cruciale punten van het belangstellingsdocument uit te werken. In zijn brief vraagt Henderson aan de minister om het contact met Staatsolie te leggen, zodat de twee maatschappijen rechtstreeks met elkaar kunnen praten.

In de media heeft Staatsolietopman Rudolf Elias aangegeven dat het bedrijf geen interesse heeft om samenwerking in Blok 58 waar al twee gigantische voorraden aardolie en gas zijn gevonden bespreekbaar te maken. Onderhandelingen die door anderen dan Staatsolie zelf zijn gevoerd zijn van "nul en generlei waarde", aldus de directeur.

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is "faliekant tegen het voornemen van de regering om het aandeel van Staatsolie te verpanden en/of te verkopen", staat in een persbericht. VES hoopt dat de tweede olievondst zal leiden tot daadwerkelijke verbreding van de productiebasis van Suriname in de toekomst. De organisatie ondersteunt de directie van Staatsolie in haar standpunt, dat er niet onderhandeld wordt over Blok 58.

Het structureel financieel-economisch wanbeleid van de regering van de afgelopen jaren heeft gezorgd voor verarming van het volk. VES: "Hierbij zijn niet alleen de middelen van de Staat ingezet om het wanbeleid te financieren, maar ook zijn privémiddelen van de burgers afgepakt. Het ongebreideld lenen van de regering en het opstapelen van de ettelijke miljarden aan schulden heeft de problemen alsmaar verergerd en een somber toekomstbeeld gecreëerd voor de samenleving."

De vereniging meent dat er hoop is voor herstel indien de juiste maatregelen worden getroffen om de staatshuishouding weer op spoor te krijgen en het gigantische begrotingstekort te verminderen. Dit kan door de populistische overheidsuitgaven te verlagen en de inkomsten van de samenleving duurzaam te vergroten. Inkomstenverhoging dient gerealiseerd te worden door een productiestimulerend beleid, met gunstige voorwaarden voor ondernemers.

Om de toekomstige inkomsten uit de aardolieoperaties duurzaam te beheren en te besteden zal wel sprake moeten zijn van behoorlijk bestuur. "Deze mooie potentie voor onze natie zal worden verkwanseld als de regering nu de 20 procent-share van Staatolie wenst te verkopen. Door deze potentiële inkomsten goed te besteden zullen de toekomstige generaties, onze eigen kinderen, de door dit beleid opgestapelde schulden van meer dan drie miljard Amerikaanse dollar kunnen terugbetalen en verdere verarming tegengaan", aldus de VES.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina