Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wiren nu te zien via iTunes en Pathé Thuis

Wiren op iTunes en Pathé Thuis

05/04/2020 09:21 - Audry Wajwakana

Alle medewerkers van 'Wiren' hebben bijgedragen aan een internationaal product, zegt regisseur Ivan Tai-Apin.

Alle medewerkers van 'Wiren' hebben bijgedragen aan een internationaal product, zegt regisseur Ivan Tai-Apin. Foto: Wiren The Movie  

PARAMARIBO - De Surinaamse film ‘Wiren’ is vanaf donderdag officieel te zien via de video-on-demand-platforms iTunes en Pathé Thuis. “Ik ben blij dat ik dit als filmmaker mag meemaken, maar meer nog voor Suriname, omdat deze film 100 procent Surinaams is en nu de wereld rond gaat via officiële kanalen”, zegt regisseur Ivan Tai-Apin.

Vooral met iTunes is hij erg verheugd, omdat deze online digitale mediaspeler over de hele wereld erg bekend is. Volgens Tai-Apin zal het niet bij deze twee platforms blijven. Achter de schermen wordt gewerkt om de film ook op andere bekende streamingsdiensten beschikbaar te maken.

'Wiren', geschreven door Sander Coumou en Tai-Apin, is gebaseerd op het leven van de (ook in het echt) dove Wiren Meghoe en is geproduceerd door Sudobe en It Goes Productions. De film ging op 10 december 2018 in Suriname in première en werd in september geselecteerd voor het Nederlands Film Festival. Daar beleefde de film ook de Nederlandse première. "Op het festival waren distributeurs, die graag willen samenwerken met de makers van de film", zegt Tai-Apin.

In de filmdistributeur Touch Filmworks vonden de makers een goede partner waarmee ze een samenwerkingscontract tekenden. "Met dit bedrijf hebben we het plan uitgezet hoe met Wiren naar buiten te komen", vervolgt Tai-Apin. Na de bioscopen volgen nu video on demand-platforms, daarna televisie en dvd. Voor de laatste twee geldt een termijn van drie tot vijf jaar. "Heel veel mensen vragen me vaak wanneer de film eindelijk op televisie te zien zal zijn en dan moet ik ze uitleggen dat alles stap voor stap gaat."

Voor Tai-Apin is het hele proces nieuw en een grote leerschool. "Maar ik denk ook voor Suriname, vandaar dat ik heel voorzichtig ben met de stappen die ik onderneem in de promotie, want dit opent vooral voor de toekomst wegen", zegt hij. De film maakt volgens de regisseur niet alleen de samenleving bewust van de positie van doven en mensen met een beperking, maar opent ook deuren ook voor entertainers en de cultuursector. "Iedereen die aan het project van 'Wiren' heeft meegedaan, heeft gewerkt aan een internationaal product", benadrukt Tai-Apin.

De auteursrechten liggen in handen van Coumou en Tai-Apin. Het schrijversduo laat zich adviseren door een Nederlandse advocaat die is gespecialiseerd in intellectuele eigendom op het gebied van entertainment. De inkomsten van de film worden verdeeld over drie partijen, de video-on-demand-platforms, de distributeur en de makers. Soms dealen makers rechtstreeks met de platforms, weet Tai-Apin. Voor Coumou en hem is dit proces, zoals hij eerder zei, een leerschool. Maar hoe meer mensen naar de film kijken hoe meer eraan verdiend kan worden.

Tai-Apin: "Het is niet dat we er miljonair van worden. Als ik erop uit was om geld met de film te maken, dan had ik die al lang aan een filmmaatschappij verkocht." Voor hem is het belangrijk om de distributiekanalen zelf mee te maken. Bij toekomstige films weet hij dan waarmee hij rekening moet houden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina