Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Verboden in nieuwe valutawet absurd’

‘Verboden in nieuwe valutawet absurd’

03/04/2020 10:15 - Ivan Cairo

‘Verboden in nieuwe valutawet absurd’

 

PARAMARIBO - De verboden in de nieuwe valutawet zijn “absurd”. Dat vindt de partijraadsvoorzitter van DA’91, Sunil Oemrawsingh. Onder andere verbiedt de wet een ieder om overeenkomsten, van welke aard dan ook, te sluiten in een andere munteenheid dan de Surinaamse dollar. Dergelijke contracten zijn volgens de nieuwe wet van rechtswege nietig. “De nieuwe valutawet hakt met een aantal bepalingen diep in andere wetten”, zegt de politicus. Voornoemd verbod staat volgens hem in contrast met de wet Vernoeming en Herleiding van Guldensbedragen tot Dollarbedragen.

In deze wet staat, aldus Oemrawsingh, in Artikel 9 lid 1 dat indien een prestatie in Suriname moet worden verricht, en daarvoor betaald moet worden, degene die moet betalen gerechtigd is die vergoeding te voldoen in Surinaams wettig betaalmiddel, ongeacht of die geldsom is uitgedrukt in een buitenlands betaalmiddel. Zulks tenzij tussen degene die de prestatie heeft te verrichten en degene die de prestatie kan vorderen uitdrukkelijk anders is overeengekomen. Deze uitzondering heeft volledig te maken met het beginsel van contractvrijheid, wat inhoudt dat partijen vrij zijn af te spreken wat zij willen en met wie zij dat willen, zolang beide partijen handelingsbekwaam zijn en de overeenkomst niet in strijd is met de wet, zegt de politicus.

Hij vraagt zich af of de "valutawet" boven de wet Vernoeming en Herleiding van Guldensbedragen tot Dollarbedragen staat. "De regering heeft door haar corruptief en verkwistend financieel-economisch beleid ons in een crisis doen belanden. Men moet begrijpen dat sentimenten niet kunnen worden afgedwongen door een wet. Het sleutelbegrip "vertrouwen" in een munt ontstaat wanner het beleid transparant, voorspelbaar en prudent is. Door een wet wordt geen vertrouwen geschonken."

De DA'91-topper voert aan dat financiënminister Hoefdraad in het parlement had aangegeven dat vanaf 2014 monetair is gefinancierd. De meest recente bevestiging van monetaire financiering werd volgens hem gedaan door Vijay Kirpalani, president-commissaris van de centrale bank, op een recente persconferentie, toen hij aangaf dat de maandelijkse tekorten van de staat SRD 390 miljoen zijn. "Er wordt dus voor dit bedrag maandelijks monetair gefinancierd".

De waarde van de SRD kan alleen met een monetaire reserve worden gewaarborgd. Oemrawsingh: "Dat is goud en deviezen. Zo werkt het IMF monetair systeem dat wij sinds 1947 hebben. Simultaan daarmee zou de onafhankelijke CBvS moeten zorgen voor een goede voorraad en een stabiele koers." Met de recente perikelen zoals het kasreserveschandaal, de aanhouding van de voormalige CBvS-governor en een wet "die ons dwingt om zaken te doen in SRD, een sterk ontwaarde munteenheid, zullen geen zoden aan de dijk gelegd worden".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina