Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Thuisomgeving bepalend bij gedrag jongeren

Thuisomgeving bepalend bij gedrag jongeren

03/04/2020 19:07 - Naomi Hoever

Thuisomgeving bepalend bij gedrag jongeren

 

PARAMARIBO - Agoog en kenner van gemeenschapsontwikkeling, Helmut Gezius, is bezorgd dat jongeren in het zuiden van Paramaribo zich niet houden aan de partiële lockdown en de avondklok negeren. Hij noemt hun gedrag “weerstand tegen de orde en het gezag” en stelt dat gekeken moet worden naar hun sociale achtergrond en belevingswereld.

Ook de wijze waarop zij - buitenshuis - hun tijd invullen speelt een rol. "Hun vrienden zijn daar en dat is de plek waar ze willen zijn. Hun ideale situatie. De maatregel die genomen is in het kader van de coronacrisis staat haaks daarop." Het gezag van de ouders en van de buurt is volgens Gezius niet optimaal.

De jongeren denken dat de mogelijkheden op straat te gaan hen worden ontnomen. "De huiselijke omstandigheden zijn voor hen niet ideaal om hun vrijheid te beleven." Het voorgaande verklaart volgens hem waarom ze buitenshuis willen zijn. Maar dan nog zouden ze op het erf moeten zijn en niet op straat.

Gezius heeft geen verklaring voor de agressieve opstelling van deze jongeren, met name het provoceren van de politie die geroepen is de orde te handhaven. Jongeren zien het als een spanningsveld dat gecreëerd wordt tussen hen en de politie. Volgens hem is het politieoptreden tot nu toe niet hardhandig geweest om het negatieve gedrag van de jongeren de kop in te onderdrukken. "Wij hopen dat het optreden tactvol blijft."

Het zou volgens de agoog goed zijn als artiesten die tot de verbeelding van deze jongeren spreken tegen hen zouden praten. Tegelijkertijd waarschuwt hij artiesten erop te letten wat ze zingen, omdat liederen rolbevestigend kunnen werken. "Liederen hebben invloed op jongeren."

Hij wijst erop dat jongeren alles aangrijpen om bevestiging te vinden in hun gedrag. Het moet hen duidelijk worden dat zij hun belevingswereld mogen betreden maar binnen de gegeven tijd. "Baldadigheid leidt nergens naar toe. Integendeel wordt het probleem voor hun en de familie groter. Ze moeten anderen niet de ruimte geven hen te stigmatiseren. Ze worden niet alleen gestigmatiseerd, maar ook de buurt.

Maatschapppelijk werker Madhoeri Moenesar is voorstander van een benadering die werkt op het gevoel en het inlevingsvermogen van jongeren. Volgens haar werkt de stilte beangstigend en zoeken ze vervolgens naar negatieve aandacht. Ze omschrijft deze jongeren als personen die in the picture willen zijn. Moenesar roept de politie op om minder aanstootgevend op te treden.

Counselor Eugenie Esajas merkt op dat het instituut politie het gedrag van deze groep jongeren niet positief beïnvloedt, maar juist negatief. "Hardhandig optreden kan, maar het langetermijneffect zullen wij daarmee niet bereiken. Nu is er de mogelijkheid om alternatieve strafmethoden uit te proberen."

Ze zegt dat er een analyse van de groep gemaakt moet worden om hen op zaken aan te spreken. "Celgroepbenadering kan wonderen doen en is geen theorie maar praktijk."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina