Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stichting ‘De Stem’ breidt uit met suïcidepreventie

Stichting ‘De Stem’ breidt uit met suïcidepreventie

03/04/2020 04:31 - Merredith Bruce

Directeur Carlo Lansdorf.

Directeur Carlo Lansdorf. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Stichting De Stem, die zich bezighoudt met verslavingszorg, wil zich ook toeleggen op de begeleiding van personen met zelfmoordneigingen. Er worden intussen al voorbereidingen daarvoor getroffen, deelt directeur Carlo Lansdorf de krant mee.

Het behandelteam van de stichting heeft diverse modellen uitgewerkt om dit vraagstuk aan te pakken. "Ons deskundig team is ter beschikking, vandaar dat we vrij makkelijk die overstap kunnen doen. Ons streven is om dit jaar nog te beginnen."

Lansdorf vertelt dat dit idee afkomstig is van een naaste van de stichting wiens familielid zelfmoord heeft gepleegd. Zelf heeft de organisatie ook wel eens te maken gehad met cliënten, bijvoorbeeld psychiatrische patiënten, die met zelfmoordneigingen rondliepen.

In 2018 sloot het Mind Console Center van de stichting Swarnapath, dat zich tot dan specifiek toelegde op suïcidepreventie, haar deuren. Dat kwam doordat subsidie uitbleef. Met het voornemen van stichting De Stem moet het toen ontstane gat van dienstverlening aan deze groep gedicht worden.

De organisatie die deze week 23 jaar bestaat, heeft in haar behandelteam een psycholoog, een psychiater, verpleegkundigen, ervaringsdeskundigen en een Cubaanse arts die door de overheid beschikbaar is gesteld. Bij De Stem werken nu ook medewerkers van het Zorghotel die door de overheid ter beschikking zijn gesteld.

De verslavingszorg wordt gedaan vanuit verschillende afdelingen, een huisartsenpraktijk en een poli. Lansdorf zegt dat het voor de stichting "geen makkelijke weg" is geweest om dit allemaal te bereiken. "Door alle moeilijkheden heen zijn we bij elkaar gebleven. Honderden mensen zijn door ons geholpen en dat is genade."

Een van de moeilijkheden was het moment waarop een gebouw en terrein van de stichting aan de Kopieweg op de veiling belandden. Daar worden er 36 cliënten opgevangen. De veiling is inmiddels gestuit doordat de schulden die er waren met tussenkomst van derden zijn afgelost, geeft Lansdorf mee.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina