Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Olievondst en downgrade

COMMENTAAR: Olievondst en downgrade

03/04/2020 12:00

COMMENTAAR: Olievondst en downgrade

 

TE MIDDEN VAN alle ellende die Suriname momenteel treft, kwam er donderdag ook wat positiefs naar buiten: oliemaatschappij Apache heeft een tweede significante olievondst in ons diepzeegebied gedaan. Absoluut iets om optimistisch over te zijn. Het is weer eens wat anders dan corona of de financiële drek waarin we, nu ook volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s, steeds verder wegzakken.

President Desi Bouterse was er als de kippen bij om via het NII het volk te feliciteren. "De Voorzienigheid heeft ons weer een geweldig cadeau gegeven", zo liet hij optekenen. "Het blijkt wel elke keer, dat wanneer we lijken op het diepste punt te zitten dat de grote Man daarboven ingrijpt. (…) Wij zullen heel snel bij elkaar moeten komen, want dit wordt heel veel geld voor dit kleine land. Al de doemdenkers die al spraken over devaluatie van de SRD. We zullen de negatieve berichten achterwege moeten laten. Laten wij bij elkaar komen als Surinamers en kijken hoe wij nu en voor de toekomst een regime neerzetten, zodat dit land voor de komende decennia voor onze kinderen en kindskinderen kan zorgen", aldus president Bouterse.

Zelfs in een NII-verklaring kan het staatshoofd helaas niet nalaten een sneer uit te delen aan 'de doemdenkers.' Hij is met een paar meelopers echter nog de enige in het land die gelooft dat een devaluatie van de Surinaamse dollar onnodig is. Bovendien is het niet aan hem om dat te bepalen maar aan de onafhankelijke Centrale Bank van Suriname. Daar zitten de echte deskundigen met gezond verstand. En die zullen hoogstwaarschijnlijk binnenkort tot de conclusie komen dat een devaluatie onvermijdelijk is, puur als gevolg van het 'tralala'-beleid dat deze regering onder leiding van Bouterse de afgelopen jaren heeft gevoerd.

Inmiddels is ook Standard & Poor's uitgesproken pessimistisch over de positie waarin Suriname zich bevindt. De kans is volgens de kredietbeoordelaar groot dat het land binnen een jaar zijn schulden niet zal kunnen terugbetalen; het bureau heeft de kredietwaardigheid van Suriname gedowngrade van B+ naar CCC+. Fitch Ratings gaf ons land al eerder de junkstatus. Dit werd door de regering weggewuifd, zoals ook nu weer het geval is. Dat de flauwekulverklaring, die het NII na de laatste negatieve outlook gaf, door media met een korreltje zout werd genomen, is een teken aan de wand.

Ondertussen droomt Bouterse door over de eventuele olie-inkomsten, die pas na 2025 zullen komen. Hij wil nu alvast kijken naar de toekomst zodat, zoals gezegd, "dit land voor de komende decennia voor onze kinderen en kindskinderen kan zorgen". Positief is dat hij zegt dat we "bij elkaar moeten komen als Surinamers en kijken hoe wij nu en voor de toekomst een regime neerzetten" om dat doel te bereiken. Of het staatshoofd beseft dat dit alleen kan als hij en zijn metgezellen definitief het veld hebben geruimd, is echter de vraag.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina