Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bewoners stichting Wiesje komen niets tekort

Bewoners stichting Wiesje komen niets tekort

03/04/2020 07:17 - Arjen Stikvoort

Het is uitermate stil voor de bewoners van Stichting Wiesje. Uit bescherming voor henelf tegen corona is bezoek niet toegestaan.

Het is uitermate stil voor de bewoners van Stichting Wiesje. Uit bescherming voor henelf tegen corona is bezoek niet toegestaan. Foto: dWT  

PARAMARIBO - In deze tijd van het coronavirus hebben de senioren het niet makkelijk. Net als in andere instellingen mogen de dementerenden van Stichting Wiesje voorlopig geen bezoek ontvangen. “Als we zien dat ze even somber zijn, laten we ze bellen met familie. Dat helpt ze”, zegt directeur Mavis Leter.

Maar ook de achttien tot twintig bezoekers van de reguliere dagbesteding komen niet aan hun trekken, omdat de opvang tijdelijk is gesloten. Ook zij hebben te leven met de coronacrisis. Senioren zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus en moeten extra beschermd worden.

Nu de vaste bezoekers niet meer komen, is de omgeving nog stiller. Een vreemde gewaarwording voor de negen inwonende ouderen. Leter: "We draaien gewoon ons dagritme maar er zijn toch minder activiteiten voor de bewoners. Ze zitten eigenlijk 24 uur in thuisquarantaine. Heel af en toe gaan ze een rondje lopen op het terrein."

Het personeel is goed geïnstrueerd over de voorzorgsmaatregelen van het ministerie van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Volkshuisvesting en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, zegt de directeur.

De omgang met de ouderen verloopt nu net even anders, zegt de directeur. "We praten veel met ze en herhalen steeds wat er aan de hand is, waarom er geen bezoek komt, waarom er geen mensen bij de dagopvang zijn en waarom er minder spelletjes gedaan  worden. Het kortetermijngeheugen van mensen met dementie is niet zo sterk."

"Om het vertrouwen te blijven houden, is constant in gesprek met hen blijven van essentieel belang. De huishoudelijke activiteiten gaan wel gewoon door." Ze wijst erop dat extra op de griep- en hygiëneprotocollen gelet wordt. Zo worden wc-brillen, handvatten en deurkrukken dubbel goed gereinigd. "We waren al schoon maar zijn nu nog schoner", lacht ze.

Mantelzorgers hebben het extra druk gekregen nu de dagopvang is gesloten. De familie of partner van de cliënt moet naar alternatieven omzien. "Soms bellen ze en vragen hoe het met ons gaat. Want ook zij missen hun dagelijkse routine van de dagopvang; het gezellig samenzijn, het eten, de activiteiten, enzovoort." Het is volgens Leter beslist geen gemakkelijke taak om de oudere van de ene op de andere dag thuis op te vangen en te verzorgen. "Al doe je het nog met zoveel liefde."

De tijdelijke sluiting van de dagopvang zorgt voor een daling van de inkomsten, terwijl de kosten van het tehuis gewoon door gaan. Leter noemt het een geluk dat de bewoners een deel van de kosten helpen dragen. Ze is blij met de donateurs die blijven steunen met kip, brood, melk, vlees en andere voeding. "Ondanks de partiële lockdown hebben we toch goede zorg en te eten, en daar ben ik blij om. Maar laat het coronavirus snel overwaaien zodat alle senioren hun normale leven weer gauw kunnen oppakken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina