Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Autoriteiten houden het op 14 dagen incubatietijd

Autoriteiten houden vast aan veertien dagen incubatieperiode

03/04/2020 00:00 - Ivan Cairo

Eeen man verkoopt mondkapjes als becherming tegen het coronavirus. Hoewel er gevallen bekend zijn waarbij de incubatietijd langer duurde, wijken de autoriteiten in Suriname niet af van veertiendagen.

Eeen man verkoopt mondkapjes als becherming tegen het coronavirus. Hoewel er gevallen bekend zijn waarbij de incubatietijd langer duurde, wijken de autoriteiten in Suriname niet af van veertiendagen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Wereldwijd zijn er gevallen bekend van mensen die meer dan veertien dagen na hun besmetting COVID-19-symptomen kregen. Toch houden de Surinaamse autoriteiten vast vast aan een incubatieperiode van twee weken. Zij baseren zich daarbij op de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Sommige landen zoals India hanteren een incubatieperiode van 21 dagen. Tijdens de persconferentie donderdagmiddag legde Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid, uit dat in vrijwel alle gevallen de symptomen zich bij een geïnfecteerde persoon tussen de zes en zeven dagen na de besmetting voordoen.

Intussen is directeur Nationale Veiligheid, Daniëlle Veira, uit de zelf opgelegde quarantaine. Gerekend vanaf 17 maart, toen zij contact had met de Franse ambassadeur Antoine Joly die enkele dagen daarna positief werd getest, is de incubatieperiode op 31 maart verstreken.

In de samenleving heerste donderdag enige verwarring over de periode van zes dagen die Veira in quarantaine heeft doorgebracht. De directeur zegt dat zij zich heeft gehouden aan de richtlijnen van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Pas nadat was vastgesteld dat zij geen symptomen heeft ontwikkeld kreeg zij groen licht om de afzondering te beëindigen.

Jessurun benadrukte dat in quarantaine zijn niet betekent dat een persoon ziek is. Wel is van belang dat personen die in afzondering zijn geplaatst de juiste informatie over hun gezondheidstoestand en gesteldheid doorgeven tijdens de periode dat ze worden gemonitord.

Over de monitoring tijdens de quarantaine hebben verschillende personen hun beklag gedaan in de media. Sommige personen worden om de twee dagen gebeld om hun status door te geven, terwijl anderen slechts één keer in een week zijn gebeld. Er zijn ook mensen die vertellen dat ze al langer dan een week zijn afgezonderd, maar dat BOG nog geen enkele notitie van hen heeft genomen.

Volgens Jessurun is het "jammer" dat de monitoring niet overal "vlekkeloos" verloopt. Ze gaf aan dat de mensen - in geval de autoriteiten in gebreke blijven - ook zelf naar de artsen of het BOG kunnen bellen om hun situatie door te geven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina