Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vanmiddag tweede vlucht met repatrianten uit Miami

Vandaag tweede Miami-vlucht met gestrande landgenoten verwacht

02/04/2020 09:07 - Ivan Cairo

Vandaag tweede Miami-vlucht met gestrande landgenoten verwacht

Foto: wndu.com  

PARAMARIBO - De voorbereidingen voor de tweede repatriëringsvlucht uit Miami zijn in volle gang. Deze vlucht wordt vandaag uitgevoerd. Vanaf het begin van de coronacrisis en na de instelling van het reisverbod heeft het consulaat zich ontfermd over gestrande burgers, zegt consul-generaal Marsha Renfurm tegen de Ware Tijd.

"Anders dan de mofokoranti beweert was er tijdens de eerste repatriëringsvlucht geen chaos op de Miami International Airport. In tegendeel. Alles verliep vrij vlot, zij het met de gebruikelijke kleine stressmomenten." Renfurm en twee medewerkers waren die dag aanwezig op de luchthaven om zaken in goede banen te leiden.

Gestrande ingezetenen zijn opgevangen in een hotel dat door het consulaat is aangewezen. Zij krijgen drie maaltijden per dag. Dat geldt ook voor mensen die hebben aangegeven dat zij in financiële nood verkeren. "We ondersteunen met alle beschikbare middelen. Iedereen die in nood verkeerde en het aangaf is vanaf hun eigenlijke datum van vertrek geaccommodeerd", verzekert de diplomate.

Momenteel zoekt de missie met het Amerikaanse Rode Kruis naar een mogelijkheid voor medische hulp aan gestrande passagiers. "Bepaalde medicijnen zijn hier niet over de toonbank te halen bij de apotheek, ook niet met een attest van een Surinaamse arts."

Er zijn rond de 152 passagiers geregistreerd bij het consulaat-generaal onder wie kinderen, zwangere vrouwen en zieken. Deze drie groepen bevinden zich op de spoed- en noodlijst. Het is evenwel de bevoegdheid van het Directoraat Nationale Veiligheid om de uiteindelijke lijst per vlucht samen te stellen.

Het personeel dat aanwezig was op de luchthaven, werkt nu al twee weken verplicht vanuit huis. Renfurm: "We zijn telefonisch en per privé-e-mail te bereiken. Onder de gestrande burgers hebben we geen melding gehad van personen die griepverschijnselen vertonen."

De gestrande passagiers tonen over het algemeen begrip voor de situatie, zegt de diplomate. Af en toe zijn er klachten. Iedereen wil zich gauw mogelijk naar huis. Zij roept gestrande passagiers op om kalm te blijven en de instructies op te volgen. De Surinaamse autoriteiten doen er alles aan om iedereen veilig en snel naar huis te kunnen brengen, zegt Renfurm.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina