Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Van der San: 'DNA bestaat altijd uit 51 leden'

Van der San: 'DNA bestaat altijd uit 51 leden'

02/04/2020 22:54 - Ivan Cairo

Bestuurskundige Eugène van der San.

Bestuurskundige Eugène van der San. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Staatsrechtelijk is het onmogelijk dat De Nationale Assemblee op een bepaald moment uit minder dan 51 leden bestaat nadat het voltallig college is beëdigd. De wetgeving voorziet er altijd in dat opengevallen plaatsen worden ingevuld. Zo reageert bestuurskundige tevens directeur van het kabinet van de president Eugène van der San op de stelling van enkele juristen dat met het terugroepen van de parlementariërs Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan de volksvertegenwoordiging uit 49 leden bestaat.

Volgens advocaat Serena Essed zou parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons geen vergaderingen van het college meer moeten uitschrijven, nadat het Hof van Justitie vorige week vonniste dat Sapoen en Chitan sinds december 2015 geen assembleeleden meer zijn. Volgens Essed hebben de autoriteiten er de afgelopen periode staatsrechtelijk "een potje van gemaakt". 

Zondag zei haar collega Gerold Sewcharan tijden het programma 'Bakana Boskopu' dat met de uitspraak van het hof het parlement uit 49 leden bestaat. "De Nationale Assemblee, ons wetgevend orgaan bestaat nu, op dit moment, niet meer uit het grondwettelijk aantal leden van 51", aldus Sewcharan. Dit houdt in dat ook wetten die onlangs door het parlement zijn goedgekeurd niet geldig zijn.

"Door onwetendheid wordt allerlei onzin uitgekraaid", reageert Van der San. Hij merkt op dat zodra het lidmaatschap van een parlementariër eindigt zoals bij wet is voorzien, artikel 137 lid 2 van de Kiesregeling automatisch in werking gaat. Dit artikel regelt formeel hoe moet worden voorzien in de opengevallen plaatsen.

"Hierdoor ontstaat er geen terugval van 51 naar 49. DNA bestaat nog steeds uit 51 leden. De facto zijn er nu 49 maar de jure zijn er altijd 51 leden", zegt de directeur. Er is volgens hem sprake van een "kromme redenering" over het onderwerp, omdat de Kiesregeling daarin niet is betrokken.

Van der San voegt eraan toe dat als de redenering van de juristen hout zou snijden, dit betekent dat het parlement ook niet uit 51 leden bestaat wanneer een parlementariër wegens ziekte of enige andere ontstentenis afwezig is. "Het staatsrecht heeft dus niets met deze issue te maken. Wij maken er een potje van. Niet het systeem. Daarin is alles heel goed geregeld."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina