Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bezorgdheid over mogelijk importverbod luxegoederen

Mogelijk importverbod luxegoederen doet stof opwaaien

02/04/2020 15:49 - Arjen Stikvoort

Een nieuwe vaatwasser is in de toekomst wellicht niet meer in Suriname te krijgen.

Een nieuwe vaatwasser is in de toekomst wellicht niet meer in Suriname te krijgen. Foto: Home  

PARAMARIBO - Het voorstel van de regering om de import te verbieden van niet dringend noodzakelijke luxegoederen waaronder auto’s, vaatwasmachines en fototoestellen, komt voor veel ondernemers als een donderslag bij heldere hemel.

De verkopen zijn al slecht vanwege de stijgende koers en doordat COVID-19 de klanten thuishoudt en de stijgende koers. Het Staatsbesluit dat nu in de maak is als onderdeel van de nieuwe 'valutawet' kan de nekslag zijn voor ondernemend Suriname.

De Ware Tijd sprak met enkele ondernemers. Een luxegoederenwinkel aan de Henck Arronstraat verkoopt behalve witgoed ook meubelen en electronica. Winkelmanager K. Dehal is erg geschrokken toen hij vernam van de plannen van de regering om deze wet te maken. "Het kan een goede wet of Staatsbesluit zijn, maar dan moeten er wel de nodige aanpassingen komen."

Volgens Dehal kan de wet zorgen voor meer transparantie waardoor corruptie minder kan worden. "Liever moest dit eerder geïntroduceerd worden ten tijde van een stabiele koers. Deze wet gaat niets veranderen aan de koers, omdat een koers zich niet laat bepalen door een wet, maar door het spel van vraag en aanbod. Als deze wet er in deze vorm komt, zou dat een drama zijn voor veel relatief kleine ondernemers", zegt hij.

"Wij hebben onze betaalverplichtingen aan onze buitenlandse leveranciers. Die willen dollars of euro's en de banken kunnen niet voorzien in buitenlandse valuta." De winkelmanager vertelt dat 95 procent van zijn verkoopgoed import is, waarvan 80 tot 90 procent luxegoederen.

"Als dat komt weg te vallen, kunnen wij niet alleen de tent sluiten, maar zal dit ook een strop zijn voor de burger en voor de staatskas. We wachten de informatie van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven af die hierover met de regering in gesprek is."

De eigenaar van een airco- en elektronicazaak kan niet exact aangeven of haar artikelen op de zogenaamde negatieve importverbodlijst voorkomen. "Maar als land wil je natuurlijk niet achteruit maar vooruit gaan. Een vaatwasser, wasmachine of airco zijn vandaag de dag geen luxegoederen meer." Zij vreest dat als het importverbod op luxegoederen er daadwerkelijk komt, dat zij een groot deel van haar werknemers niet meer in dienst kan houden omdat de inkomsten dan drastisch terug lopen.

Een autohandelaar, die zijn naam ook liever niet in de krant wil, is furieus. "Hoe kunnen ze zoiets verzinnen? We koersen met deze mogelijke importverbodwet op luxegoederen linea recta af op een tweede Venezuela. Geen luxegoederen! En iemand die keihard werkt en een televisie wil kopen van groter dan 50 inch, kan dat dan niet. Oneerlijk. De kloof tussen rijk en arm zal hierdoor alleen maar groter worden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina