Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘IJver en toewijding door liefde voor voetbalsport’

‘Mijn ijver en toewijding dank ik aan liefde voor de voetbalsport’

02/04/2020 06:14 - Stan Herewood

De negentigjarige Alex Udenhout zegt dat hij zowel in zijn sportcarrière als qua maatschappelijke positie nagenoeg alles wat hij nastreefde heeft gerealiseerd.

De negentigjarige Alex Udenhout zegt dat hij zowel in zijn sportcarrière als qua maatschappelijke positie nagenoeg alles wat hij nastreefde heeft gerealiseerd. Foto: dWT  

PARAMARIBO - “Zo de Heer het wil, kijk ik uit naar de steeds verdergaande ontwikkeling en verbetering van de kwaliteit van de voetbalsport in Suriname.” Onverdroten woorden uit de mond van Alex Udenhout, een Surinaams sporticoon die 29 jaar onafgebroken bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft gediend als bestuurslid, waarvan enige tijd ondervoorzitter.

Hij is voor zijn bijzondere verdiensten onderscheiden door de president, de SVB en de wereldvoetbalorganisatie Fifa. "Negentig jaar betekent voor mij dat als ik kijk naar de loop van mijn geschiedenis, ik nagenoeg in mijn sportcarrière en maatschappelijke positie alles wat mijn hart begeerde, heb gerealiseerd."

Bij de SVB was hij onder andere belast met het toezicht op gebouwen en terreinen. Ook was hij lid van de 'strafcommissie'. Als delegatieleider reisde hij zeker 28 keer met nationale voetbalselecties naar het buitenland. Hij is daar duidelijk over: "Mijn ijver en toewijding heb ik te danken aan de liefde voor de voetbalsport."

De basis voor zijn voetballiefde is gelegd bij de Coronie Sportbond, waarvan hij op zijn negentiende voorzitter werd. "Een deel van mijn carrière bracht ik door in het kokosdistrict, waar ik actief speelde voor Metroboys. De jeugd van toen was mij een zonneschijn.'' Hij was oprecht geïnteresseerd in de beoefening van sport en spel. Dankzij Udenhout kreeg het stadion in Coronie de naam van atlete Letitia Vriesde.

Udenhout begon zijn ambtelijke loopbaan als bestuursambtenaar en toen hij later in Paramaribo woonde, reed hij op zijn motorfiets regelmatig naar Coronie. Zijn goeroe bij de SVB was Frank Essed, jarenlang voorzitter, naar wie het Franklin Essed stadion is vernoemd.

'Oom Alex' staat er om bekend dat hij een oprechte vriendschap waardeert. Een van die mensen die voor die waardering in aanmerking komen is Ro Kolf, oud-trainer van Robinhood en de nationale selectie.

Udenhout:"De dood van mijn zoon Stuart, medicus, die in Oostenrijk woonde, maakte me kapot. Sindsdien, drie jaar geleden, gaat het met mij een keer goed en dan weer niet. "Ik lijd er nog steeds onder. Hij was mijn steun en toeverlaat. Ik trek daarom af en toe de noodzaak van mijn voortbestaan in twijfel. Het is alsof je bent verlaten. Geen vrienden. Je vereenzaamt."

Udenhout spreekt vloeiend Frans en heeft een bijzondere liefde voor de wereldgeschiedenis. Hij weet alles over Napoleon Bonaparte en de Franse geschiedenis. Hij citeert uit het hoofd lappen tekst en markante uitspraken van figuren uit die tijd.

In 2019 verhuisde hij naar het bejaardencentrum Albertine waar hij onlangs stilstond bij zijn negentigste verjaardag. "Tot een echte verjaardag is het niet gekomen, terwijl er kosten zijn gemaakt." De teleurstelling in zijn stem is hoorbaar. "Het is gebleven bij veel telefoontjes. Dit is de onrechtvaardigheid van het lot."

"Vanwege corona mocht ik geen bezoek ontvangen van zelfs mensen die ik graag om mij heen zag. Een vreemde gewaarwording is dat ik vier horloges heb en de dag na mijn jaardag stonden ze alle vier stil. Mijn innige wens is dat de coronapandemie stopt waardoor de deuren gesloten kunnen worden voor verdere vernietiging en het lijden van de wereldgemeenschap."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina