Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Het leven na corona krijgt een andere wending’

Het leven na corona zal nooit meer hetzelfde worden

02/04/2020 07:43 - Arjen Stikvoort

Het leven na corona zal nooit meer hetzelfde worden

Foto: wu.ac.a  

PARAMARIBO - Nog geen half jaar geleden werd het eerste coronageval positief getest in de Chinese stad Wuhan. Daarna verspreidde het virus zich in rap tempo. Wereldwijd raakten tot en met gisteren bijna een miljoen mensen besmet, van wie er bijna vijftigduizend zijn overleden. De angst zit er goed in.

We kunnen niet meer onbevangen niezen of hoesten. We moeten social distancing aanhouden. Het innige contact, de brasa, kan 'even' niet meer. We zullen moeten (leren) leven met dit nieuwe virus. Maar hoe? Voor psycholoog Maja Heijmans-Goedschalk is het net zo een uitdaging om met dit nieuwe virus om te gaan als voor ieder ander.

Zij waagt zich niet aan een voorspelling hoe de wereld eruit zal zien wanneer de crisis voorbij zal zijn. "Men zegt ook wel: het is een totale reset voor de aarde. We zijn gedwongen om er anders mee om te gaan. Meer respect te krijgen voor de natuur en het milieu en ons sociale contact een boost geven."

Ze verwacht dat wanneer het virus weer uit de lucht zal zijn, men langzaamaan weer zal gaan opleven. "Maar het zal anders worden dan anders. Misschien zal men meer van huis uit gaan werken, worden we inventiever om een eigen business te starten. Wellicht worden we creatiever in hoe wij in ons levensonderhoud voorzien."

Hoe lang dat kan gaan duren, blijft voor de psycholoog een vraag waar ze geen antwoord op heeft. Wel vertelt ze dat hoe langer het virus standhoudt, hoe langer de mens nodig heeft het normale 'zonder angst'-leven weer op te pakkken. Het handen schudden en de brasa's zullen voorlopig uitblijven, veronderstelt ze.

"Het is vrij normaal dat men angstig is. Het is een mechanisme van het lichaam om alert te blijven. Angst ontstaat mede door alle berichtgeving waaronder nepnieuws over het virus dat op social media te zien is." Bovendien geeft ze aan dat als het virus dichtbij komt, dus in de naaste kring, een manier moet worden gevonden hoe daarmee om te gaan. "Want wat als je partner, of kind besmet raakt?"

Iedereen heeft met het virus te kampen, ook mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking of een psychische stoornis. Mensen die aan dementie lijden, worden door het coronavirus uit hun vaste structuur en omgeving gehaald en kunnen daardoor nog meer in de war raken. Maar niet alleen zij moeten zich aanpassen aan de situatie, ook de familie zelf en de mantelzorgers die nu ineens meer voor deze groep moet gaan zorgen.

"Er ontstaat voor een ieder een enorme uitdaging. Soms ten goede, soms ten slechte. Want met zijn allen ineens tegelijk thuis kan ook een hoop stress geven en vergt flinke aanpassingen. We zitten er nog middenin. Maar er komt een einde aan de coronacrisis. Dan hebben wij hopelijk daaruit lering getrokken en zal het leven een andere wending krijgen'', stelt Heijmans.

Ze raadt aan tot die tijd de stress en de angst te accepteren en deze te verlichten door te doen waar men zich prettig bij voelt. Dat kan zijn in sport, meditatie, ademhalingsoefeningen of gewoon gezellig met je naasten zijn. "En als het echt zwaar is, kan altijd de hulp ingeroepen worden van een gekwalificeerde professional. Die doen ook hun best om ondanks de social distancing, manieren te vinden om te begeleiden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina