Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eerste coronapatiënt uit ziekenhuis

Eerste coronapatiënt uit ziekenhuis

02/04/2020 01:36 - Ivan Cairo

Eerste coronapatiënt uit ziekenhuis

 

PARAMARIBO - Eén van de twee COVID-19-patiënten die niet meer op de intensive care hoefden te worden verpleegd, is intussen zodanig hersteld dat deze uit het ziekenhuis is ontslagen. Deze persoon is twee keer negatief getest op het coronavirus. De patiënt moet nog een week in thuisquarantaine blijven.

Indien de derde test aan het einde van deze periode ook negatief is, wordt de patiënt genezen verklaard. Ook bij de tweede persoon, die eveneens aan de beterende hand is, zijn al twee tests uitgevoerd die ook een negatief resultaat hebben opgeleverd.

Momenteel worden nog acht COVID-19-personen in het ziekenhuis verpleegd, van wie één op de IC-afdeling. Dinsdag registreerde Suriname de negende en tiende COVID-19-patiënt. De tiende persoon blijkt te zijn besmet door de eerste persoon bij wie in Suriname het virus werd vastgesteld.

Patiënt nummer 9 is in contact geweest met de man bij wie - na aankomst uit Suriname - in Nederland de ziekte werd vastgesteld. De vrouw was in thuisquarantaine geplaatst, maar heeft zich geruime tijd aan het toezicht van de autoriteiten onttrokken. Zij is nu in isolatie in het ziekenhuis.

Tijdens de dagelijkse COVID-update woensdag kwalificeerde Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid, het gedrag van deze vrouw als "een grote mate van onverantwoordelijkheid". Door zich niet aan de voorgeschreven quarantaineregels te houden, heeft zij de gezondheid van meerdere personen in gevaar gebracht.

De autoriteiten zijn nu bezig met de opsporing van mensen met wie zij de afgelopen periode in contact is gekomen. Personen die weten dat ze met haar in contact zijn geweest, kunnen zich ook vrijwillig melden bij de autoriteiten. Jessurun riep burgers op om eerlijke informatie te geven als daarom wordt gevraagd.

Vanwege de "ongehoorzaamheid" van personen die de quarantaineregels schenden kijkt Volksgezondheid naar andere strategieën voor de opsporing van om hun contactpersonen op te sporen zonder dat de identiteit van potentieel besmette personen wordt prijsgegeven. "Efu yu no hori yu na den maatregelen yu e kiri suma", waarschuwde de directeur.

Momenteel zijn 106 personen in quarantaine in een overheidsfaciliteit en 565 in thuisquarantaine. Ingezetenen die dinsdag uit Belém zijn teruggekeerd, zijn opgevangen in door de overheid ingerichte quarantaineplaatsen. Donderdag worden ongeveer honderd mensen uit Miami teruggebracht.

Tot woensdag zijn bij het NCCR 1.131 aanvragen binnengekomen van personen die naar Suriname teruggebracht willen worden. In Nederland bevindt zich een grote groep ingezetenen, maar er zijn ook wachtenden in landen zoals India.

De voorbereidingen van de repatriëring uit Nederland zijn in volle gang. Komende week is er meer zicht hoe dat zal plaatsvinden. NCCR-coördinator Jerry Slijngard zegt dat op basis van gereedgemaakte quarantaineplaatsen repatrianten worden teruggehaald.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina