Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Dit kan fatale gevolgen hebben voor de wereld’

‘Dit kan fatale gevolgen hebben voor de gehele wereld’

02/04/2020 20:51 - Marinio Balsemhof

Desney Romeo, voorzitter van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname.

Desney Romeo, voorzitter van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname. Foto: VSJS  

PARAMARIBO - De voorzitter van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS), Desney Romeo wil dat de Surinamers zich realiseren wat er nu in de wereld gebeurt. Het coronavirus raakt niet slechts de (persoonlijke) gezondheid, maar dringt door in alle sectoren. Hij vreest dat als mensen er niet alles aan doen om dit te remmen, de gevolgen niet te overzien zullen zijn.

Behalve dat het aantal besmette personen en doden zal blijven toenemen, zullen wereldwijd ook economieën uit elkaar vallen. Hij denkt daarbij aan grote werkloosheid en andere gevolgen. "Laten wij hopen dat dit zo gauw mogelijk achter de rug is."

Maar dan zullen wij ons ook aan de regels moeten houden en voorkomen dat de ziekte wordt overgebracht op anderen." Hij is van mening dat mensen in Suriname te licht ermee omspringen, waardoor levens in gevaar worden gebracht. "Zij zijn volgens mij nog niet ervan bewust dat wij met een zeer ernstige situatie te maken hebben."

Romeo benadrukt dat ook de sport niet bespaard zal blijven. "Trouwens, dat is nu al het geval." Competities en toernooien liggen stil en clubs kunnen nauwelijks hun personeel onderhouden. In het buitenland kunnen de sportorganisaties aankloppen bij fondsen. In de meeste gevallen leveren de sporters zelfs een deel van hun salaris in, zodat de clubs draaiende gehouden kunnen worden.

Romeo wijst erop dat Surinaamse organisaties niet over die luxe beschikken. De lokale organisaties en clubs hebben nagenoeg allemaal een amateurstatus en worden in de meeste gevallen pro Deo gerund. Doordat alles is stilgelegd, is het ook voor de sportjournalisten moeilijk werken.

Zij zijn nu in een fase beland, waarbij het nieuws beheerst wordt door het coronavirus. De manier van werken is niet meer hetzelfde. Door de situatie moeten bepaalde sportjournalisten zelfs thuisblijven. "Het is een heel moeilijke periode en de creativiteit van de sportjournalist wordt nu letterlijk en figuurlijk op de proef gesteld", aldus Romeo.

Bij televisie gaat het om beelden en actie en dat is weg komen te vallen. Heel wat tv-stations op de wereld hebben hun sportprogramma's daarom drastisch aangepast en kiezen voor herhaling, bijvoorbeeld van aansprekende wedstrijden op wereldvlak of nationaal. In andere sportprogramma's wordt gediscussieerd over de mogelijke gevolgen van de crisis.

De VSJS-voorzitter maakt zich ook zorgen over de toekomst van zijn collega's. "De inactiviteit en het stopzetten van bepaalde programma's, kan heel nadelig zijn voor de Surinaamse sportpers. Wij moeten het hebben van sponsoren en als die de stekker eruit halen belanden wij in een moeilijke situatie."

Ook de toekomst van de Surinaamse sporters baart Romeo zorgen, omdat zij niet bij elkaar kunnen komen. "Zij kunnen zich niet voorbereiden en trainen. Als de competities weer starten, zal men opnieuw vanaf nul moeten beginnen."

Hij wijst op de goede prestaties die lokale sporters de afgelopen tijd hebben behaald en hoopt van harte dat zij nadat alles zal zijn herstart, weer hetzelfde niveau zullen halen. "Het zal niet makkelijk zijn. Het zal zelfs erg moeilijk kunnen zijn want het wordt weer een heel proces. Maar laten wij hopen dat het snel zal verlopen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina