Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Inconsequente valutahandel

COMMENTAAR: Inconsequente valutahandel

02/04/2020 12:00

COMMENTAAR: Inconsequente valutahandel

 

SURINAME KAMPT MOMENTEEL niet alleen met de corona-, maar ook met een financiële crisis. Die tweede - die overigens al zeker maanden duurt - dreigt te worden ondergesneeuwd door de eerste, maar raakt ieder huishouden en elke onderneming nu veel harder. Bovendien zullen de gevolgen veel langer voelbaar zijn: als het coronavirus is verdwenen, moeten we nog lang bloeden om de financiële puinhoop op te ruimen.

Veel mensen stellen dat corona een geschenk uit de hemel is voor de regering, omdat die de aandacht afleidt van de malaise in het land. Zover willen wij niet gaan. Maar dat corona momenteel een enorme impact heeft en daardoor (ogenschijnlijk) minder mensen klagen over hun eigen portemonnee, staat buiten kijf.

Het is al weken chaos op de valutamarkt, met als gevolg dat de US dollar twee weken geleden nog voor bijna SRD 15 van eigenaar verwisselde, ofwel tweemaal de officiële koers van de Centrale Bank van Suriname. De prijzen in de winkels werden daarop drastisch verhoogd, sommige zelfs verdubbeld. Nadat de coalitie in De Nationale Assemblee de omstreden 'valutawet' aannam, keerde de rust enigszins terug.

Maar de verwarring bleef: niemand weet waar hij of zij aan toe is met de inconsequente wisselkoersen. De CBvS hanteert nog altijd de koers van SRD 7,52 voor een US dollar maar volgens die wet zijn cambio's verplicht maximaal SRD 8,50 te betalen. En verkopen mogen ze die dollars niet; die moeten ze bij de CBvS inleveren. De commerciële banken daarentegen mogen de US dollars voor zelfs boven de SRD 9,00 opkopen.

Zij zijn echter huiverig om de dollars aan hun cliënten mee te geven, hoewel die hun eigen geld in goed vertrouwen aan de bank hebben toevertrouwd. De banken hebben echter liever dat je die dollars daar laat en bieden - afhankelijk van de bank en de omstandigheid - SRD 10 tot SRD 12 per US dollar aan.

Hoewel iedereen snapt dat de CBvS-koers van SRD 7,52 al lang niet meer houdbaar is, zwijgt de moederbank. De enige verklaring die governor Maurice Roemer heeft gegeven, is dat de nieuwe koers zeer afgewogen moet worden vastgesteld. Maar hoe langer gewacht wordt, hoe meer ruimte de zwarte markt krijgt om zich weer op te richten.

En dat is een kwalijke zaak; daarmee gaan we terug naar de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. En daar zit niemand op te wachten. Dus laat de CBvS eindelijk een knoop doorhakken en een nieuwe koers vaststellen. Ofwel de Surinaamse dollar devalueren. Dat is voor niemand leuk, maar dat is beter dan waar we nu op afstormen: nog meer chaos.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina