Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wildplassen, een blijvende ergernis?!

Wildplassen, een blijvende ergernis?!

01/04/2020 20:14 - Arjen Stikvoort

Het openbaar toilet op het Revoplein. Voor mensen met hoge nood, helaas, gesloten!

Het openbaar toilet op het Revoplein. Voor mensen met hoge nood, helaas, gesloten! Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - Het is een bekend verschijnsel, niet alleen in de straten van Paramaribo, maar landelijk: plassen tegen een boom, langs de kant van de weg of tegen een gebouw, veelal een winkel. Veel mensen storen zich eraan, maar laten het voor wat het is. Hooguit krijgt de wildplasser een afkeurende tyuri van een passant te horen.

De autoriteiten treden alleen op als de pleger op heterdaad betrapt wordt, zegt de politiecommandant van Bureau Keizerstraat. Een fikse boete of een betere opvoeding?! Wat kan helpen om deze grote ergernis uit het straatbeeld te laten verdwijnen?

Bryan Charles is erg tegen wildplassen. "Ik vind het niet hygiënisch, echter zijn er gewoon geen mobiele toiletten langs de weg. En als je moet plassen ben je genoodzaakt dat op straat te doen. Maar als er verandering daarin zou komen, bijvoorbeeld door het plaatsen van urinoirs, zou dat goed zijn."

Brenda Smit heeft daar iets op te zeggen. "En wij vrouwen dan? Waar moeten wij naar het toilet gaan?" Ze zegt het altijd op te houden of bij ernstige spoed een stop te maken bij een bar of restaurant. Smit vindt het de verantwoordelijkheid van de overheid om dit probleem aan te pakken. " Er moeten meer openbare toiletten komen. Maar wie gaat die schoonhouden? Dat kost weer geld. Ik zou voor een goed toilet op straat best iets willen betalen."

Rimano Sinester doet regelmatig een plas langs de weg. "Wat moet je anders? Ik kan het niet lang ophouden. En ik ben geen klein kind dat in zijn broek gaat staan plassen, toch?" Carla Dihal is daar fel op tegen. "Ik vind het ronduit onhygiënisch en erg onprettig om mensen aan de kant van de weg te zien plassen. En op sommige plekken stinkt het zelfs zo vreselijk, bijvoorbeeld in de binnenstad, en daar mag ik dan doorheen lopen."

Kinderpsycholoog Angelique Locher-Schaap denkt dat het niet zozeer ligt aan de opvoeding, maar dat het een morele kwestie is. "Kinderen moet je van jongs af aan leren hoe en waar ze dienen te plassen en wat de maatschappelijke regels daarvoor zijn. Dat sowieso." Waarom volwassen mannen dat nog steeds doen, vindt ze een terechte vraag. "Je kunt denken aan roekeloosheid, zich niet willen houden aan de regels. Daar horen wildplassen, troep uit de auto gooien, en dergelijke allemaal bij."

Districtscommissaris Mike Nerkust legt de verantwoordelijkheid niet bij de overheid, maar bij de winkeliers, omdat veel wildplassers dat doen tegen de muur van een winkel. "Zij zouden ook een handje kunnen helpen. Zij verdienen het geld en dus zouden zij voor hun klanten een toilet kunnen regelen binnen of buiten hun winkel. Dat zal dan wel opgenomen moeten worden in de vergunning."

Eigenaar Kenneth Rampersad van 'Maurits Snacks' aan de Heiligenweg heeft zijn lesje geleerd. "Ik wil iedereen, mijn klanten, graag daarin voorzien. Ik had dan ook op eigen gelegenheid een toilet laten bouwen. Maar wat ik na een tijdje aantrof: gebruikt maandverband, kapotte doortrek, slecht achtergelaten toilet, dat alles heeft me doen besluiten de wc weg te halen."

Ze moeten volgens hem maar buiten in het openbare toilet op het Revoplein gaan." Maar dat is ook niet alles, want in plaats van het toilet erin te gebruiken, plassen ze tegen het gebouw."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen