Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname telt nu tien COVID-19-patiënten

Suriname telt nu tien COVID-19-patiënten

01/04/2020 06:03 - Naomi Hoever

Bij groothandelaar Chotelal zijn maatregelen getroffen om het besmettingsgevaar in te dammen. Er is veel kritiek geleverd omdat klanten te dicht op elkaar in de rij stonden, ondanks de officiële COVID-19-instructies.

Bij groothandelaar Chotelal zijn maatregelen getroffen om het besmettingsgevaar in te dammen. Er is veel kritiek geleverd omdat klanten te dicht op elkaar in de rij stonden, ondanks de officiële COVID-19-instructies. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Suriname telt nu tien personen die besmet zijn met het gevreesde COVID-19-virus. Het tiende geval werd dinsdagavond rond negen uur bevestigd, enkele uren nadat tijdens de COVID-19-persconferentie was gemeld dat een negende persoon positief getest was.

Het negende geval houdt verband met een eerdere besmetting van iemand die uit het buitenland kwam, bevestigde de directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, Minouche Bromet dinsdag tijdens de persconferentie van het managementteam. Net als de eerste acht gevallen is dus ook de negende besmetting getraceerd. Over het tiende geval worden later op de dag mededelingen gedaan.

Bromet toonde zich dinsdag bezorgd omdat bij controle niet alle personen in quarantaine thuis worden aangetroffen. Het is vaker gebeurd dat de ambulance is uitgerukt om de test uit te voeren en de 'patiënt' niet aanwezig was. Drie personen die niet thuis waren zijn opgespoord en in overheidsquarantaine geplaatst.

Intussen is dinsdag een SLM-vlucht uit Belém gearriveerd met 102 landgenoten die in Brazilië waren gestrand. De afhandeling op de Johan Adolf Pengelluchthaven zou plaatsvinden volgens het protocol van het ministerie van Volksgezondheid, zei Jerry Slijngard, topman van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing, NCCR.

"Iedereen die dinsdag is aangekomen, gaat in quarantaine." Dat geldt ook voor de Surinamers en ingezetenen die nog moeten terugkeren. Zondag wordt de tweede repatriëringsvlucht uit Miami verwacht, met 105 repatrianten. Eind van de week zullen mededelingen worden gedaan over het ophalen van landgenoten die in Nederland zitten.

Surinamers die zijn gestrand in het buitenland moeten zich opgegeven bij de dichtstbijzijnde diplomatieke of consulaire post of via de speciale coronawebsite. In het uiterste geval kan een e-mail worden gestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Paramaribo.

Alle repatrianten gaan direct na aankomst in overheidsquarantaine waar een proces van screening op besmetting begint door Volksgezondheid. Daarbij wordt beslist wie thuis in quarantaine mag gaan. Om te beoordelen of de thuissituatie voldoet aan de eisen, moet die eerst worden gecontroleerd door de gezondheidsautoriteiten.

Op de persconferentie gaf NCCR-directeur Jerry Slijngard een korte analyse van dag twee van de gedeeltelijke lockdown. Hij merkt op dat mensen onnodig op straat gaan tijdens de avondklok. Volgens hem wordt er een loopje met de situatie genomen. "Wij moeten gehoorzamen aan de regels."

Deze maatregelen hebben te maken met het inperken van het coronavirus. "Wij doen een goede job, maar er zijn enkelingen die buiten de boot springen." Slijngard kondigt harder optreden aan als mensen ongehoorzaam blijven.

NCCR heeft veel verzoeken van bedrijven ontvangen voor ontheffing aan personeel dat op straat moet zijn voor werk tijdens de avondklok van acht uur 's avonds tot zes uur 's morgens. Er is bij voorbaat vrijstelling verleend aan de regering, De Nationale Assemblee en essentiële diensten. Het laatste moet nog goed gedefinieerd worden. Slijngard zegt dat bedrijven hun diensten zo moeten inrichten dat medewerkers niet op straat hoeven tijdens de verbodsperiode.

Hoofdinspecteur Humphrey Naarden zegt dat de chaotische situatie bij supermarkt Chotelal in Uitvlugt is veranderd. Er waren volgens hem daar artsen die instructie gaven over de onderlinge afstand ter voorkoming van mogelijke besmetting. Dagelijks zijn daar lange rijen van personen die goedkope basisproducten willen aanschaffen. Zij houden geen rekening met de afstand van twee meter die in acht genomen moet worden.

De politie treedt op andere plekken op tegen personen die zich niet houden aan de instructies, maar bij Chotelal is nooit opgetreden. Volgens de overheidsinstructies mogen geen groepen van meer dan tien personen bijeen zijn. Dat heeft de president vrijdag zelf aangekondigd. Maar bij deze firma die gelieerd is aan de regering staan honderden personen heel dicht op elkaar.

Verder deelde Naarden meer onhebbelijkheden van burgers. In het oosten en westen zijn boten aan de ketting gelegd door politie en leger. Hij zegt dat de meeste klachten van de afgelopen twee dagen uit het zuiden van Paramaribo afkomstig zijn. De inspecteur doet een beroep op volwassenen om op hun kinderen te letten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina