Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Extra hulp voor kwetsbare seniorenburgers

Kwetsbare seniorenburgers krijgen extra hulp

01/04/2020 00:00 - Tascha Aveloo

Zaterdag is een groep vrijwilligers getraind in COVID-19-voorlichting. Zij zullen seniorenburgers en anderen ongetwijfeld uitleggen waarom het belangrijk is om anderhalve meter afstand te houden, maar hielden zich op deze foto zelf niet aan dit voorschrift.

Zaterdag is een groep vrijwilligers getraind in COVID-19-voorlichting. Zij zullen seniorenburgers en anderen ongetwijfeld uitleggen waarom het belangrijk is om anderhalve meter afstand te houden, maar hielden zich op deze foto zelf niet aan dit voorschrift. Foto: collectie BlueGreen  

PARAMARIBO - Seniorenburgers zijn wereldwijd de grootste groep die bezwijkt door het coronavirus. Maar ook op een andere manier. Zij zijn door zieke kinderen, en de in vele landen verplichte quarantaine, nog meer in een isolement geraakt. Niemand die voor hen boodschappen of medicijnen haalt, waardoor zij zich toch in openbare ruimten moeten begeven met alle mogelijke gevolgen.

"Ze zijn echt een kwetsbare groep en we wilden vooral voor hen een extra helpende hand zijn en hen ook bewust maken van wat het virus is", vertelt Quintis Ristie. Het initiatief komt vanuit de BlueGreen Multiservice & Community Development, in samenwerking met stichting ECP (Educate the Community with a Purpose), een werkarm van de partij HVB.

"We horen sommige senioren ondanks alle informatie nog steeds zeggen: 'Boi, un keba nanga law. Unu dringi pkinso swa alanya nanga dyindyabiri, dan a sani kba'. Ze zijn zich nog niet genoeg bewust van de ernst van de situatie." De organisaties willen met hun initiatief bijdragen aan preventie bij senioren en andere kwetsbare personen en ook helpen de situatie begrijpelijk uit te leggen.

Vrijwilligers worden daartoe getraind volgens een concept van een deskundige in infectiebescherming Nadira Persaud, de arts Ruben del Prado, het Rode Kruis en stichting De Mantel. Zaterdag zijn dertig personen getraind. Hen is geleerd om op een veilige en gezonde manier hulp te verlenen en de informatie over te brengen.

Zondag zijn zij al in districten ingezet waar ze vertelden over het virus en hoe mensen zichzelf en anderen kunnen beschermen. Zij kunnen ook medicijnen ophalen en verstrekken de mensen fruit en groenten. Er wordt een platform opgezet onder de naam 'Hulp voor buren.'

Ristie: "Ze gaan dan proberen om in deze lockdown-periode senioren en mensen die moeilijk lopen en hulpbehoevend of ziek zijn te benaderen. We zullen zelf naar hen toegaan en hulp aanbieden. De basisgedachte is om hen thuis te houden en hun boodschappen te doen en medicijnen op te halen."

Ristie zegt dat met apotheken in stad en district wordt nagegaan hoe het proces van ophalen van medicijnen voor deze doelgroep gemakkelijker kan. "We hebben geprobeerd met bestaande actieve organisaties te werken die al een duidelijk netwerk hebben en in hun organisatie al een geregistreerd bestand hebben van hulpbehoevenden. Daardoor hebben we dit project zo snel kunnen opstarten."

Ristie stelt dat het een nationaal project is voor de Surinamers die hard hebben gewerkt en die beschermd moeten worden. "A winsi den owru, den no habi fu dede na tapu so wan fasi." Elke rechtgeaarde Surinamer die zich wil opgeven voor het korps vrijwilligers mag zich aanmelden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina