Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Het is onze plicht iedereen te helpen'

‘Het is onze plicht iedereen te helpen'

31/03/2020 16:02 - Arjen Stikvoort

Onder strikte maatregelen verleent apotheek Soma normaal haar diensten aan de gemeenschap.

Onder strikte maatregelen verleent apotheek Soma normaal haar diensten aan de gemeenschap. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - De coronacrisis maakt over de hele linie het werken er niet makkelijker op, vooral door de beschermingsmaatregelen. Een van de beroepsgroepen die zich extra inspant om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden is die van aportheker.

'Juist het contact met de patiënt en hem adviseren is nu een beetje lastig, maar we blijven onze zorgplicht zo goed mogelijk uitvoeren, aldus Wilfred Balraadjsing van Apotheek Soma aan de Ringweg. Zo mag steeds maar één klant naar binnen, waar medewerkers worden afgeschermd door plastic.

De wachtruimte is buiten, met stoelen op gepaste afstand van elkaar. Iedereen die naar binnen gaat moet zijn handen en armen laten ontsmetten door een beveiligingsbeambte met een spuitfles. Hoestende en grieperige personen worden niet toegelaten

"We zijn zeer streng op onszelf en onze omgeving. Alles wordt goed ontsmet zoals de toonbank, we dragen handschoenen en mondkapjes", zegt apotheker Balraadjsing. De vrijheid van werken wordt daarmee enigszins beperkt en dat maakt het soms lastig."

Daarnaast houden de collega's zich aan desocial distancingen proberen we iedereen zo professioneel en vriendelijk mogelijk te helpen. Juist in ons vak is het praten met de klant erg belangrijk. Dat blijven we doen."

De patiënt begrijpt de strenge maatregelen, toont begrip en wacht rustig zijn beurt af. Toen de eerste besmette persoon in Suriname bekend werd, waren de eerste twee dagen razend druk en hectisch. Het leek of er een bepaalde haast in de gemeenschap was. Maar al snel vlakte de hectiek af en keerde de structuur in het werk terug, vertelt de apotheker.

Of de apotheken ook iets terugzien van de speciaal geleverde medicijnen uit Cuba waarmee het coronavirus bestreden zou kunnen worden -wat overigens niet bewezen is - zegt Balraaddjsing dat die bestemd zijn voor de ziekenhuizen.

"Daar hebben wij niet mee te maken." Hoe lang het coronavirus nog aanhoudt, durft niemand te voorspellen, "Maar we doen ons werk met plezier en ik wil erop attenderen dat wij als apotheek altijd open zullen blijven."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina