Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ACHTERGROND: China weer open, wereld op slot

ACHTERGROND: China weer open, wereld op slot

31/03/2020 19:30

Hoewel de bevolking nog steeds met mondkapjes rondloopt, komt het normale leven in China weer opgang. Dit in schril contrast met de rest van de wereld waar het COVID-19 virus het dagelijkse leven bijna tot stilstand heeft gebracht.

Hoewel de bevolking nog steeds met mondkapjes rondloopt, komt het normale leven in China weer opgang. Dit in schril contrast met de rest van de wereld waar het COVID-19 virus het dagelijkse leven bijna tot stilstand heeft gebracht.  

ACHTERGROND - De Chinese provincie Hubei, waar de uitbraak van de coronapandemie begon, gaat langzaam weer open na de algehele lockdown. Twee maanden lang zat China op slot; vrijwel niemand mocht het land binnen of uit. Nu gaat het beter en het gewone leven komt weer op gang. Nieuwe lokale besmettingen zijn de afgelopen dagen niet meer vastgesteld. Wel zijn er nog nieuwe patiënten, maar die zijn besmet in het buitenland. Maar hoe kreeg China het virus dat nu de rest van de wereld op slot gooit onder controle? “Door eenheid en eensgezindheid”, luidt het simpele antwoord van Liu Quan, China’s ambassadeur in Suriname.

Tekst: Ivan Cairo Beeld: The Star

Rond het Chinese Nieuwjaar begonnen de videobeelden uit China naar buiten te komen. Taferelen zoals in Hollywood-films als 'Contagion', 'Quarantine' en 'Outbreak' waarbij complete steden en woongemeenschappen van de rest van de buitenwereld werden afgesloten door militairen en ordehandhavers in witte hazmatpakken werden realiteit. China vocht met man en macht tegen een onzichtbare vijand die al duizenden ziek had gemaakt en sneller om zich heen scheen te grijpen dan de maatregelen die werden getroffen om de verspreiding in te dammen.

Maar er kwam ook kritiek: Beijing overdreef, de beleidsmakers waren te ver doorgeschoten. Naarmate de epidemie in China verergerde besloten vliegmaatschappijen hun vluchten op het Aziatische land te annuleren. Daarna volgden overheden die verboden oplegden aan hun burgers om naar China af te reizen. De lockdown werd een internationale lock-out.

De lockdown van de provincie Hubei en de stad Wuhan, die het zwaarst waren getroffen, was noodzakelijk, zegt ambassadeur Liu. "De Chinese regering heeft het landelijke systeem in werking gesteld, de nationale middelen gemobiliseerd en de meest uitgebreide, strenge en grondige maatregelen zijn genomen. De WHO heeft China geprezen omdat het een 'nieuwe maatstaf' heeft vastgesteld als reactie op een epidemie", aldus de diplomaat.

Zware mobilisatie

Hij merkt op dat het leven en de gezondheid van het Chinese volk op de eerste plaats staan. Vandaar dat het complete staatsapparaat in stelling is gebracht om op verschillende gebieden gezamenlijk een preventie- en controlesysteem in te stellen gericht op de stad Wuhan, de provincie Hubei en het hele land. De verspreiding van de epidemie moest resoluut ingedamd worden.

"We hebben het openbaar vervoer en het personenverkeer in de zwaar getroffen steden strikt gecontroleerd, de vakantie rond het National Spring Festival verlengd en aanvang van de school uitgesteld om grootschalige volksbewegingen te vertragen. We hebben verschillende middelen gemobiliseerd, twee gespecialiseerde ziekenhuizen gebouwd in slechts vijftien dagen en achtereenvolgens zeventien mobiele klinieken opgezet. Het leger en verschillende lokale afdelingen stuurden meer dan veertigduizend medische werkers om de provincie Hubei te helpen. Deze maatregelen tonen het nut van ons socialistisch politiek systeem aan."

Hij voegt eraan toe dat meer dan tien chartervluchten werden uitgevoerd om meer dan dertienhonderd inwoners van Hubei die overzee waren gestrand, naar huis te brengen. "De epidemie is een gemeenschappelijke uitdaging voor alle landen en vereist dat de internationale gemeenschap samen daarop reageert. China heeft vanaf het begin de internationale gezondheidszorginstituten tijdig op de hoogte gehouden van de epidemie en heeft internationale samenwerking vooropgesteld 'in een geest van openheid en transparantie'.

China heeft niet alleen alles in het werk gesteld om het leven en de gezondheid van de Chinese bevolking te beschermen, maar heeft ook effectief de verspreiding van de epidemie in de wereld voorkomen, heeft bijgedragen aan de wereldwijde bescherming van de volksgezondheid en heeft grote offers gebracht", meent de diplomaat. "We hebben vertrouwen, middelen en mogelijkheden om deze strijd te winnen. Het virus is de publieke vijand van alle mensen over de hele wereld."

Quan voert aan dat hoewel het virus in China is uitgebroken, relevant onderzoek door academicus Zhong Nanshan, een bekende Chinese arts, uitwijst dat de oorsprong van Covid-19 niet noodzakelijkerwijs in China ligt. Veel studies wijzen er nu op, zegt de ambassadeur, dat de oorsprong van het nieuwe coronavirus mogelijk afkomstig is van andere plaatsen, omdat er aanwijzingen zijn dat veel bevestigde gevallen in de Verenigde Staten, Italië en Iran geen voorgeschiedenis hebben van contact met mensen in het epidemische gebied.

Hubei weer open 

Volgens beschikbare cijfers geneest ruim 60 procent van de besmette personen in Hubei en gaat ongeveer 3,6 procent dood. In de gebieden in China buiten Hubei wordt zo een 85 procent van de zieke mensen beter en overlijdt slechts 0,8 procent. Deze gegevens en feiten zijn volgens de ambassadeur het bewijs dat de maatregelen die China heeft getroffen om verdere uitbraak van de ziekte te beperken correct en effectief zijn geweest. Hij is ervan overtuigd dat de rest van de wereld de pandemie ook onder controle krijgt.

Intussen gaan de grenzen van de provincie Hubei weer open, evenzo sommige vliegvelden en treinstations. Wie geen koorts heeft mag weer naar het werk; de mensen moeten wel kunnen bewijzen dat ze gezond zijn. Ook de kinderen kunnen op verschillende plaatsen weer naar school. Wel blijven veel burgers mondmaskers dragen om zichzelf te beschermen. In de stad Wuhan moeten de mensen nog iets langer binnenblijven, tot 8 april.

Op slot

In andere landen gebeurt het omgekeerde. Intussen is de Verenigde Staten (VS) het nieuwe epicentrum van de coronacrisis geworden. President Donald Trump heeft zondag aangekondigd dat hij de richtlijnen van zijn regering over sociale afstand verlengt tot 30 april. De stap markeert een belangrijke verandering voor de president, die vorige week zei dat hij een groot deel van het land weer normaal wilde zien worden tegen Pasen, ondanks waarschuwingen van vooraanstaande gezondheidsdeskundigen dat versoepeling van richtlijnen wijdverbreide dood en economische schade kan veroorzaken.

In een interview stelt Deborah Birx, Witte Huis-coördinator, dat ze "zeer bezorgd" is voor elke stad in de VS. Het land heeft een groot tekort aan middelen waaronder beademingsapparatuur, beschermende kleding en attributen voor gezondheidswerkers. Volgens deskundigen is de piek van de epidemie in de VS nog niet bereikt. Die verwacht Trump over twee weken.

Wereldwijd zijn al bijna 35.000 mensen overleden en in de VS zijn al 140.000 besmettingen genoteerd. Italië en Spanje gaan ook zwaar gebukt onder de pandemie. Ziekenhuizen zijn overvol en zieken liggen gewoon op de vloer in bepaalde gezondheidsinstellingen. In Italië kostte het virus in 24 uur aan 821 mensen het leven. Een droevige stijging nadat het Italiaanse dodental leek af te vlakken in het weekend. In Spanje zijn nog eens 812 mensen aan het nieuwe coronavirus gestorven.

In veel landen is een uitgaansverbod ingesteld om verspreiding van het virus te voorkomen. Ook in Suriname geldt sinds zondag een avondklok en zijn samenkomsten van meer dan tien personen verboden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina